HDP Slovinska v 1. kvartáli medziročne vzrástol

Slovinská ekonomika aj v prvých troch mesiacoch tohto roka rástla, už druhý kvartál po sebe, aj keď pomalšie ako v predchádzajúcom štvrťroku. Motorom jej rastu bolo zvýšenie exportu do Európy a oživenie stavebného sektora. Informovali o tom agentúry Bloomberg a RTTNews s odvolaním sa na údaje štatistického úradu v Ľubľane.
Podľa najnovších štatistík sa hrubý domáci produkt (HDP) Slovinska za tri mesiace do konca marca 2014 na sezónne neupravenej báze zvýšil medziročne o 1,9 %. To je ale menej ako v predchádzajúcom 4. kvartáli 2013, keď vzrástol o 2,1 %.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že aj import do Slovinska v 1. štvrťroku spomalil a medziročne stúpol o 2,3 % po 4,9-% raste v posledných troch mesiacoch 2013. A zároveň, export z krajiny sa v období január-marec 2014 zvýšil medziročne o 4,7 %.
V medzikvartálnom porovnaní klesol HDP Slovinska v prvých troch mesiacoch tohto roka o 0,3 %.
Po očistení od sezónnych vplyvov sa výkon slovinskej ekonomiky v 1. štvrťroku zvýšil medziročne o 1,5 %, teda pomalšie ako v 4. kvartáli, keď stúpol o 1,9 %.
Proexportne orientovaná slovinská ekonomika sa začína zotavovať po kapitálovej injekcii vo výške 3,2 miliardy eur, ktorú vláda v Ľubľane poskytla vlani v decembri bankovému sektoru. Slovinsko sa vďaka ozdraveniu bánk vyhlo žiadosti o záchranný úver. Krajinu však čakajú predčasné voľby, keďže premiérka Alenka Bratušeková prehrala súboj o post predsedníčky svojej strany s ľubľanským primátorom Zoranom Jankovičom a 5. mája rezignovala.

Súvisiace články

Aktuálne správy