Zastarané MiGy? Bratia Česi vypomôžu, ale len dočasne

, ČTK Foto: SITA

České letectvo je pripravené chrániť vzdušný priestor Slovenska, kým nenakúpime nové lietadlá do vypršania súčasnej zmluvy s Ruskom. Zatiaľ čo naši piloti lietajú na zastaraných stíhačkách MiG – 29, Česi sú schopní nám poskytnúť štyri Gripeny na dobu štyroch mesiacov, potom by sa do stráženia neba nad Tatrami zapojili aj ďalšie členské štáty NATO.

Zmluva s Ruskom vyprší za dva roky, ak dovtedy nezískame nové stroje, budú nás musieť chrániť armády partnerských krajín NATO v rámci takzvaného air policing. Podobne sa už Česi zapájajú napríklad do ochrany Pobaltia a na jeseň budú takto chrániť Island."My by sme na tie štyri mesiace boli schopní pokryť štyrmi lietadlami vzdušný priestor Slovenska," povedal náčelník generálneho štábu českej armády Petr Pavel po rokovaní so svojím slovenským náprotivkom Milanom Maximom. "Potom by sme to asi riešili v súčinnosti s inými štátmi," uviedol. "Áno, ak k tomu dôjde, bude realizovaný klasický air policing," povedal Maxim.

"Česká republika je v prípade potreby pripravená vykonávať air policing pre Slovensko okamžite," vyhlásil k tomu český minister obrany Martin Stropnický. Trvale podľa neho túto pomoc bývalému federálnemu partnerovi poskytovať v súčasnosti nemôže, so slovenským ministrom obrany ale pripravuje návrhy, ktoré umožnia spoločnú česko – slovenskú ochranu vzdušného priestoru. Hotové majú byť do konca roka.

Slovensko po vzore Česka plánuje, že si prenajme stíhačky na zabezpečenie vzdušného priestoru krajiny. Obaja náčelníci štábov sa dohodli, že ak by Bratislava kúpila podobný typ lietadla, aký majú českí stíhači, budú môcť obe vojenská letectvá spolupracovať napríklad v logistike. Ak by si Gripeny zadovážili aj ďalšie krajiny v regióne, ponúka sa možnosť zdieľania nákladov na prevádzku týchto stíhačiek.

Slovenská armáda prejavila záujem aj o dodávku zbraní z Českej zbrojovky, pretože dnes používané pušky vzor 58 sú už morálne zastarané. Uvažuje sa preto o kúpe útočných pušiek BREN z uherskobrodskej továrne. "Jednak kvôli tomu, aby sme boli kompatibilní, a jednak kvôli tomu, že uznávame, že táto zbraň je veľmi dobrá," povedal Maxim. Podľa neho slovenské vojsko pušku už testovalo. Podľa Hospodárskych novín má bratislavský generálny štáb záujem aj o české samopaly Scorpion a pištole "čezety".

Viceprezident pre vonkajšiu komunikáciu Českej zbrojovky Radek Hauerland povedal, že zatiaľ ide iba o útočné pušky CZ 805 BREN A1/A2. "V prípade urgentnej potreby, napríklad z dôvodu situácie na Ukrajine, je Česká zbrojovka pripravená bezprostredne vyzbrojiť prápor o sile 700 osôb, ktorý by mohol následne pôsobiť v spoločnej česko – slovenskej jednotke. Prezbrojenie kompatibilnými ručnými zbraňami je spoločným projektom Českej a Slovenskej republiky. Celá záležitosť je teraz v štádiu posudzovania technických a ekonomických aspektov slovenskou stranou," uviedol Hauerland. Zbrojovka pripravuje na Slovensku výrobu pušiek BREN. "Spoločný podnik CZ Slovensko má už teraz asi 70 zamestnancov a výhľadovo v roku 2015 by mohol zamestnávať až 200 ľudí," povedal Hauerland.

Česká zbrojovka teraz pokračuje v dodávkach určených pre prezbrojenie domáceho vojska. Uistila vraj ale obe strany, že je schopná uspokojiť dopyt armád oboch krajín, uviedol Maxim.

Súvisiace články

Aktuálne správy