Zisk ruskej spoločnosti Lukoil v 1. kvartáli klesol o 33 %

Lukoil, druhá najväčšia ropná spoločnosť v Rusku, zaznamenala v 1. kvartáli tohto roka medziročný pokles čistého zisku o 33 %. Dôvodmi sú strata z očakávaného predaja aktív v Kazachstane a odpísanie strát z afrických projektov. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Podľa hospodárskych výsledkov Lukoilu sa čistý zisk spoločnosti za tri mesiace do konca marca 2014 znížil na 1,73 miliardy USD (1,27 miliardy eur) z 2,58 miliardy USD v rovnakom období minulého roka. Spoločnosť tak sklamala analytikov, ktorí jej predpovedali čistý zisk na úrovni 2,1 miliardy USD.
Tržby sa v sledovanom období zvýšili medziročne o 5,7 % na 35,7 miliardy USD.
Aj keď sa Lukoil snaží o expanziu do zahraničia, dohodol sa v apríli na predaji svojho podielu v kazašskej spoločnosti Caspian Investment čínskej firme China Petroleum & Chemical Corp. za 1,2 miliardy USD. Lukoil odhadol stratu z tejto transakcie na 358 miliónov USD a ďalších 162 miliónov USD predstavuje strata z prieskumu v Afrike. Lukoil pokračuje v investíciách v Iraku a Uzbekistane.
Ruská firma v 1. kvartáli zvýšila ťažbu ropy o 1,8 % na 1,885 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne, ale jej produkcia plynu klesla o 4,4 % na 5,03 miliardy kubických metrov.

Súvisiace články

Aktuálne správy