Maďarsko – slovenský súboj: Kde vyrastie továreň na pneumatiky?

, tirebusiness Foto: SITA

Indický investor Apollo Tyres sa rozhoduje medzi dvoma možnými lokalitami, Maďarskom a Slovenskom. Svoj cieľ vybudovať novú továreň na pneumatiky zúžil na tieto dve krajiny, informuje Tirebusiness.com.

Luis Ceveniz, šéf Apollo Vredestein BV oznámil, že predstavenstvo spoločnosti nedávno rozhodlo investovať 685 miliónov dolárov v strednej a východnej Európe, kde zamýšľa založiť nový závod na výrobu. Z pásu by mali schádzať pneumatiky pre osobné a nákladné automobily, pri plnej kapacite až 16 tisíc denne pre osobáky a tritisíc pre nákladiaky. Ak by sa plány naplnili, znamenalo by to, že nový podnik by ročne spracoval 900 tisíc ton gumy.

Maďarsko a Slovensko sa do hry dostali po tom, čo indické Apollo ukázalo chrbát USA a Číne. Spoločnosť prijala takéto rozhodnutie krátko na neúspešnom prevzatí Cooper Tire za odhadovaných 2,5 miliardy dolárov. Výrobca pneumatík zdôvodňuje tunajšiu fabriku posilnením značky na európskom trhu a postavenia v regióne bývalého Sovietskeho zväzu. Apollo Tyres sa pokúsil o investíciu v maďarskom Gyöngyösi už v roku 2008. Prácu si tam malo nájsť takmer tisíc ľudí a v roku 2010 chceli dosiahnuť tržbu 350 miliónov eur. Proti plánu sa ale postavila miestna frakcia Fideszu, ktorá na úrovni samosprávy iniciovala miestne referendum proti výstavbe závodu. Výsledkom bolo, že Apollo si nakoniec namiesto Maďarska vybralo vtedy Holandsko, so slovami, že nepôjdu nikam, kde nie sú vítaní..

Súvisiace články

Aktuálne správy