Vysnívanú prácu nehľadajte v USA, ale doma na Slovensku!

, echo24 Foto: SITA

Krajina vysnívaných možností? Možno áno, ale čo sa týka práce, už nie sú Spojené štáty tým čím bývali. Za prácou sa okrem USA masívne chodí aj do Kanady alebo Veľkej Británie. Ak sa uspokojíte s príjemným pracovným prostredím a férovým prístupom zo strany zamestnávateľa, nemusíte vôbec nikam cestovať.

Najmenej v 53 krajinách sveta boli za minulý rok zamestnanci buď vyhodení z práce alebo suspendovaní len z toho dôvodu, že sa pokúsili požiadať o lepší plat, kanceláriu alebo len chceli dôstojnejší pracovné podmienky. Vyplýva to z rebríčka Medzinárodnej odborovej organizácie (ITUC). V 35 krajinách vláda takých zamestnancov priamo zatkla a uväznila. V 9 štátoch sú kvôli žiadosti o vyššiu mzdu alebo zníženie pracovného času sú na bežnom poriadku vraždy či "zmiznutie" človeka, aby tak boli zastrašení ostatní pracovníci. Tieto šokujúce informácie vyplývajú zo záverečnej správy, ktorú vydala Medzinárodná odborová organizácia v apríli 2014. Viac ako rok skúmala dodržiavanie pracovného práva a podmienky zamestnancov v 139 krajinách sveta. Zo získaných informácií, podrobného pozorovania a rozhovorov za využitia špeciálnej metodiky nakoniec zostavila oficiálny rebríček podľa toho, kde majú zamestnanci najväčšie zákonné, ale aj praktické práva a naopak.

Podľa hodnotiacej komisie je situácia vo všeobecnosti ešte horšia, a to aj v rade vyspelých štátov, kde k nepriaznivému stavu nemalou mierou prispievajú veľké firemné reťazce. Generálna tajomníčka ITUC Sharan Burrowá výsledky komentovala tak, že skrátka politici aj zamestnávatelia cez predpisy dokonale spolupracujú na "umlčaní zamestnaneckých hlasov" a na vykorisťovaní.

Napríklad v 87 krajinách sveta zamestnanci nepoznajú právo na štrajk. V 37 dokonca za pokojný štrajk dostanete pokutu alebo môžete ísť rovno do väzenia. Ešte horšie sú na tom prisťahovalci, na ktorých sa často v niektorých krajinách ako sú Katar, či Saudská Arábia, pracovné právo vôbec nevzťahuje. V týchto oblastiach ide ale o 90 % pracovnej sily, a tá tak nemá žiadne práva, čo vedie najmä k núteným prácam a pod.

 Krajiny s najlepšími a najhoršími pracovnými podmienkami
 kategória charakteristika krajiny
 0 bez trestných bodov, ideálne podmienky Dánsko
 1 výborné pracovné podmienky Slovensko, Uruguaj, Togo, Švédsko, Nórsko, Holandsko, Litva, Taliansko, Island, Nemecko, Francúzsko, Fínsko, a Belgicko
 2 občasné porušenie pracovno – právnych predpisov Tunisko, Trinidad a Tobago, Švajčiarsko, Španielsko, Rusko, Portugalsko, Nový Zéland, Moldavsko, Macedónsko, Japonsko, Jamajka, Írsko, Maďarsko, Dominikánska republika, Česká republika, Chorvátsko…
 3 pravidelné porušenie pracovno – právnych predpisov Venezuela, Veľká Británia, Uganda, Tanzánia, Taiwan, Srí Lanka, Portugalsko, Poľsko, úplne posledná je Austrália.
 4 nekalé pracovné praktiky Jemen, USA, Thajsko, Peru, Panama, Pakistan, Omán, ale aj Keňa, Irán, Irak, Indonézia, Hongkong…
 5 chýbajúce zákony zaisťujúce pracovné podmienky Zimbabwe, Zambia, Spojené arabské emiráty, Nigéria,… Egypt, Čína.
 5+ najhoršia situácia, vojenské konflikty Stredná Afrika, Líbya, Palestína, Somálsko, Južný Sudán, Sudán, Sýria, Ukrajina
Zdroj: ITUC

Vo vyspelých štátoch ide zase o neustále prehlbovanie neistoty. Firmy oveľa intenzívnejšie uzatvárajú pracovné zmluvy len na dobu určitú, uprednostňujú lacnejšiu študentskú či brigádnickú silu a častejšie na prácu využívajú služby agentúr. Vzhľadom k nestabilnej situácii sú potom zamestnanci oveľa zraniteľnejší, neodvážia sa združovať v odboroch ani sa radšej nepokúsia o akékoľvek kolektívne vyjednávanie.

Jediná krajina, ktorá môže byť na dosiahnuté výsledky skutočne pyšná je Dánsko. To totiž nezískalo vôbec žiadny bod a znamená to, že krajina plne rešpektuje všetkých 97 stanovených ukazovateľov. V kategórii prvý, kam sa umiestnili najmä severské krajiny ako Nórsko, Dánsko alebo Švédsko, či krajiny stredoeurópske vrátane Slovenska a najlepšie hodnotený Uruguaj, sú krajiny, v ktorých nedochádza k porušovaniu práva takmer vôbec. V druhej kategórii, kde je napríklad aj Česká republika spoločne so Švajčiarskom, Japonskom alebo Írskom, môže občas dochádzať k porušovaniu práv. Funguje tu napríklad menšia kolektívna spolupráca, príliš sa neorganizujú v odboroch a drobné nedostatky vykazuje aj legislatíva. V tretej kategórii, kde k porušovaniu práv dochádza pravidelne a správa hovorí dokonca o nekalých pracovných praktikách, sa umiestnila Veľká Británia, Austrália aj Kanada.

Výsledkami sa ale rozhodne nemôžu chváliť Spojené štáty. Nedostatočnou legislatívou a prístupom niektorých zamestnávateľov sa totiž vyrovnajú Iránu, Iraku, Keni alebo napríklad Mexiku. Spoločne s mnohými chudobnými krajinami sa radia do štvrtej kategórie. "Hodnotíme reálne porušovanie pracovných práv," komentoval výsledky USA autor správy Makbule Sahan, "avšak, neexistuje žiadny nutný vzťah medzi hospodárskym rozvojom a rešpektovaním práv."

Medzi najhoršie krajiny sa bez väčšieho prekvapenia dostali ázijské, arabské a niektoré africké oblasti. V kategórii piatej zostáva za súčasnej situácie aj Grécko.

A kam určite za prácou radšej necestovať? Osem krajín bolo ohodnotených kategóriou 5 plus. Najhoršie podmienky na ľudí tak čakajú v oblastiach s vážnymi vojenskými konfliktami. Do kategórie spadajú krajiny strednej Afriky, Líbye, Palestíny, alebo Somálsko, ale za súčasných podmienok aj Ukrajina.

Súvisiace články

Aktuálne správy