Maloobchodné tržby v Japonsku klesli v apríli výraznejšie, než sa čakalo

Po marcovom prudkom raste zaznamenali maloobchodné tržby v Japonsku v apríli pokles, pričom ten bol omnoho výraznejší, než očakávali trhy. S poklesom však ekonómovia počítali, pričom dôvodom je zvýšenie spotrebnej dane od apríla. Informovali o tom agentúra Bloomberg a portál RTTNews.
Japonské ministerstvo hospodárstva, obchodu a priemyslu dnes oznámilo, že tržby v maloobchode klesli v apríli medziročne o 4,4 %, zatiaľ čo ekonómovia počítali s poklesom o 3,3 %. Bol to najvýraznejší medziročný pokles tržieb v maloobchode od marca 2011, keď Japonsko zasiahlo ničivé zemetrasenie a prívalové vlny cunami. Pre porovnanie, v marci sa tržby zvýšili až o 11 %.
Podľa analytikov sa s poklesom počítalo, keďže od 1. apríla sa v Japonsku zvýšila spotrebná daň z 5 % na 8 %. Spotrebitelia tak v marci uskutočnili viac veľkých nákupov, aby to stihli ešte pri nižšej dani. To vysvetľuje aj prudký marcový rast maloobchodných tržieb.
Ešte viac na vplyv vyššej dane poukazuje vývoj tržieb v maloobchode na medzimesačnej báze. Maloobchodné tržby upravené o sezónne vplyvy klesli v apríli oproti marcu až o 13,7 %, čo bol najvýraznejší prepad za 14 rokov. Analytici počítali s poklesom o 11,7 %. V marci sa však tržby oproti februáru zvýšili o 6,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy