Finančné trhy v eurozóne sa upokojili

Napätie na finančných trhoch v eurozóne sa podľa Európskej centrálnej banky (ECB) výrazne znížilo. V poslednom čase sa však objavili nové riziká. Informovala o tom agentúra DPA.
Celkovo sa situácia v menovej únii stabilizovala a extrémne deformácie, ktoré sa objavili v roku 2012, sú už prekonané, píše sa v správe o finančnej stabilite ECB. „Obavy investorov z globálnej finančnej krízy sa znížili.“ Navyše banky a vlády odbúravajú riziká, ktoré odhalili predchádzajúce krízy.
Finančné inštitúty v eurozóne urýchlili očisťovanie a posilňovanie svojich bilancií z dôvodu záťažových testov, ktoré ECB začala pripravovať na jeseň 2013. Centrálna banka však zdôraznila, že nová dôvera má aj tienisté stránky. Investori totiž opäť čoraz viac hľadajú vyššie výnosy, čo môže viesť k nafukovaniu nových bublín na finančných trhoch.
Aj vysoko zadlžené krajiny vďaka obmedzovaniu deficitov a štrukturálnym reformám znížili riziká, ale pokroky nie sú v jednotlivých krajinách rovnaké. Celkovo by však rozpočtové schodky v eurozóne mali tento rok klesnúť na 2,5 % hrubého domáceho produktu (HDP), predpovedá ECB. Celkový verejný dlh vzrastie na 96 % HDP. Klesnúť by mal prvýkrát za sedem rokov až v roku 2015.
ECB zdôraznila, že vlády aj napriek aktuálnemu pokoju na dlhopisových trhoch nemôžu poľaviť v snahe o konsolidáciu verejných financií. Každý signál ochabnutia reformného úsilia na národnej úrovni môže spôsobiť nové deformácie na trhoch so štátnymi dlhopismi.

Súvisiace články

Aktuálne správy