Počet ľudí bez práce v Nemecku vzrástol na 2,905 mil.

V máji v Nemecku pribudlo 24 tis. nezamestnaných, čo bol najväčší prírastok od apríla 2009

Počet nezamestnaných v Nemecku v máji v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom vzrástol najviac za vyše päť rokov. Podľa údajov, ktoré zverejnil v stredu štatistický úrad krajiny, k zvýšeniu prispela najmä mimoriadne mierna zima. Počet ľudí bez práce sa podľa sezónne prispôsobených údajov zvýšil o 24 tis. na 2,905 mil. To bol najväčší prírastok od apríla 2009, kedy Nemecko pod vplyvom globálnej finančnej krízy čelilo najhlbšiemu prepadu ekonomiky v povojnovej histórii.

Podľa štatistického úradu tohtoročná jar nepriniesla tradičné zrýchlenie tvorby pracovných miest, keďže zamestnávatelia v sezónne citlivých odvetviach, akým je napríklad stavebníctvo, v prvých mesiacoch roka neznižovali stavy zvyčajným tempom. Miera nezamestnanosti v máji podľa sezónne upravených údajov v máji stagnovala na úrovni 6,7 %.

V prvom kvartáli nemecká ekonomika posilnila o 0,8 %, čo bolo najviac za tri roky. Motorom rastu bola súkromná spotreba, výdavky v stavebníctve a tvorba zásob. Príspevok zahraničného obchodu k tvorbe hrubého domáceho produktu (HDP) najväčšej európskej ekonomiky bol v prvom kvartáli naopak negatívny.

Súvisiace články

Aktuálne správy