Dlhopisy – hit posledných dní

, Colosseum Foto: SITA

Požadované výnosnosti vládnych dlhopisov klesli minulý týždeň vo štvrtok (15.5.2014) na najnižšiu úroveň za posledný rok. Investori sa presúvajú predovšetkým do amerických, nemeckých a britských dlhopisov. Výnosnosť amerických desaťročných bondov sa znížila vo štvrtok (15.5.14) na 2,4893 percenta, čo je najnižšia hodnota od júla 2013 a podobne sú na tom aj nemecké a britské dlhopisy, ktorých výnosnosť sa v ten deň prepadla na 1,306 a 2,524 percenta.

Požadovaná výnosnosť desaťročných vládnych dlhopisov USA, Nemecka a Veľkej Británie v % (Zdroj: Bloomberg)Pretrvávajúce stagnácie európskej a americkej ekonomiky investorov prekvapili. Mnohí z nich totiž po menových stimuloch očakávali pomerne silný hospodársky rast. V Spojených štátoch však zostáva sektor bývania aj cez nízke úroky stále pod tlakom a inflácia je znepokojujúco nízka.

Nádeje, že centrálne banky budú aj naďalej uvoľňovať peniaze do svetových dlhopisových trhov, rovnako ako očakávania, že budú udržiavať úrokové sadzby na nízkych úrovniach, pôsobí na dlhopisových investorov ako magnet. Guvernér anglickej centrálnej banky Marc Cardy uviedol, že banka sa so zvyšovaním úrokových mier zatiaľ neponáhľa. To aj napriek tomu, že niektoré dáta o výrobe a zamestnanosti vo Veľkej Británii boli v poslednej dobe silnejšie. Vo svojej poslednej správe banka ponechala rastové a inflačné prognózy stabilné. Nemecká centrálna banka, ktorá sa bránila myšlienke ďalších finančných stimulov, zmenila postoj a v súčasnej dobe je ochotná podporiť sériu opatrení v boji proti nízkej inflácii. Predsedníčka FEDu Janet Yellenová tiež nedávno uviedla, že americká centrálna banka bude držať úrokové sadzby tesne nad nulou dlhú dobu.

Centrálne banky minuli od finančnej krízy v roku 2008 bilióny dolárov, aby podporili finančné trhy a globálnu ekonomiku. FED síce už začal svoj ​​objem finančných stimulov znižovať, avšak stále zostáva v úlohe nákupcu amerických vládnych dlhopisov s mesačným objemom 45 miliárd dolárov.

V hľadáčiku investorov sú však aj rizikovejšie firemné dlhopisy, pretože nie všetkým vyhovujú nízke úroky vládnych bondov. Ako sa ukazuje, tak veľký záujem je o dlhopisy s ratingom CCC, ktoré sa považujú za vysoko špekulatívne. Index požadovaných výnosnosťou tohto typu dlhopisov sledovaný bankou Bank of America Merrill Lynch, klesol tento mesiac na najnižšiu úroveň od začiatku jeho existencie a to na 8,187 percenta.

Požadovaná výnosnosť korporátnych dlhopisov s ratingom CCC a BB + (Zdroj: Bank of America Merrill Lynch, FactSet, WSJ)

Investori môžu v prípade ďalšieho poklesu výnosnosti využiť aj nákup burzovo obchodovaných fondov (ETF). Výnosnosti dlhopisov a ich ceny sa totiž pohybujú opačne. Ak ceny rastú, výnosnosti klesajú. Najväčším takýmto fondom je iShares iBoxx High Yield Corporate Bond (HYG). Fond má v správe viac ako 13 miliárd dolárov.

Cena indexu rizikových korporátnych dlhopisov HYG (Zdroj: Bloomberg)

 

Autor: Petr Habiger, analytik, Colosseum a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy