NOVA navrhuje prešetriť výber poradcu pri predaji podielu ST

Pri výbere poradcu pre privatizáciu 49-percentného podielu v spoločnosti Slovak Telekom mohli byť podľa mimoparlamentného hnutia NOVA v procese rozhodovania ovplyvňovaní členovia výberovej komisie, alebo štátni úradníci

Mimoparlamentné hnute NOVA podá podnet na americkú burzovú komisiu pre cenné papiere, aby prešetrila podozrenie z manipulácie pri výbere investičnej banky, ktorá má radiť vláde pri privatizácii 49-percentného podielu v spoločnosti Slovak Telekom (ST). Ako v piatok na brífingu informoval podpredseda hnutia Marcel Klimek, v procese rozhodovania mohli byť ovplyvňovaní členovia výberovej komisie, resp. štátni úradníci.

Výberová komisia podľa Klimeka odporučila, aby transakciu riadili spoločnosti J. P. Morgan alebo Citi Bank. „Prvá menovaná je ešte v zrejmom konflikte záujmov a navyše ekonomicky významne závislá od majoritného akcionára Slovak Telekomu,“ povedal Klimek. „A druhá nemá žiadne relevantné referencie a navyše spoločnosť Citi Bank ide ako poradca v konzorciu so spoločnosťou Wood & Company, ktorá zhodou okolností je zároveň aj autorom pôvodných materiálov privatizácie Slovak Telekomu z marca 2013,“ dodal.

Predseda NOVA Daniel Lipšic označil doprivatizáciu Slovak Telekomu za horúceho kandidáta na najväčší privatizačný podvod vlády Roberta Fica. „Kandidáti na privatizačného poradcu, spoločnosti J. P. Morgan a Citi sú v zjavnom konflikte záujmov, pretože majú prepojenie na komisiu, na výber poradcu a ministerstvo financií. Vláda toto vážne zdokumentované podozrenie ignoruje, čím de facto priznáva, že tento konflikt záujmov jej vyhovuje,“ tvrdí Lipšic.

Oba subjekty podľa Klimeka podliehajú americkému burzovému dohľadu aj britským justičným orgánom, preto je možnosť obrátiť sa s podnetom na prešetrenie podozrení z ovplyvňovania výberového konania na oba spomínané orgány. To sa vzťahuje aj na českú spoločnosť Wood & Company, ktorá má svoju pobočku aj vo Veľkej Británii.

Súvisiace články

Aktuálne správy