Ešte nie je isté, či ECB zmení politiku, tvrdí Weidmann

Člen Rady guvernérov ECB Jens Weidmann považuje uvoľnenú politiku ECB za vhodnú pri podpore ekonomiky, upozorňuje však na to, že treba brať do úvahy riziká a vedľajšie efekty

Nie je jasné, či Európska centrálna banka (ECB) v júni zmení svoju politiku. Vyhlásil to člen Rady guvernérov ECB Jens Weidmann. Uvoľnená monetárna politika ECB je podľa jeho slov vhodná na podporu ozdravovania ekonomiky, je však potrebné myslieť na jej riziká a vedľajšie efekty. "Politika úrokových sadzieb tvorí jadro našich nástrojov monetárnej politiky. Centrálni bankári sa budú sústreďovať najprv na ne, ak sa napokon ukáže, že je potrebné konať. Zatiaľ ale nie je jasné, či nakoniec bude vôbec potrebné robiť opatrenia,“ povedal Weidmann.

ECB ponechala začiatkom mája úrokové sadzby nezmenené. Hlavná úroková sadzba teda ostala na úrovni 0,25 %. ECB čaká na júnové prognózy svojich analytikov, na základe ktorých sa rozhodne, či príjme nové opatrenia proti nízkej inflácii. Banka ponechala na nezmenenej úrovni aj úrokovú sadzbu pre jednodňové sterilizačné operácie, ktorá je v súčasnosti 0 %. Potvrdila tiež sadzbu pre jednodňové refinančné operácie vo výške 0,75 %. Nasledujúce zasadnutie predstaviteľov banky sa uskutoční 5. júna.

Súvisiace články

Aktuálne správy