Rusko podpísalo historickú dohodu s Čínou, tridsať rokov jej bude dodávať plyn

, Bloomberg Foto: SITA

Ruský Gazprom a čínska China National Petroleum Corporation (CNPC) spolu podpísali historický 30 ročný kontrakt na dodávky zemného plynu. Celková hodnota dohody je 400 miliárd dolárov, hoci presná suma je podľa riaditeľa Gazpromu Alexeja Millera "obchodné tajomstvo". Rokovania o tejto zmluve prebiehali viac ako desať rokov.

Na základe zmluvy bude do Číny prúdiť každoročne 38 miliárd kubických metrov zemného plynu od roku 2018 a túto kapacitu bude možné navýšiť až na 61 miliárd kubických metrov. Dodávky budú realizované cez nový plynovod spájajúci obe krajiny. Rusko má do projektu výstavby zainvestovať približne 55 miliárd dolárov a Peking by mal v rámci dohody prispieť Moskve 20 miliardami dolárov.

V roku 2013 Čína spotrebovala okolo 170 miliárd kubických metrov zemného plynu a do roku 2020 stanovila cieľ 420 miliárd. Doteraz bola najväčším príjemcom ruského plynu Európa, ktorá v roku 2013 odobrala 160 miliárd kubických metrov, no rastúce napätie a uvalenie sankcií na Rusko kvôli jeho aktivite na Ukrajine prinútili Rusko poobzerať sa inde.

Dohoda je pre Kremeľ veľmi významná, pretože zemný plyn predstavuje približne 60 % celkového vývozu krajiny. Práve nie ľahká Putinova pozícia podľa analytikov spôsobila, že mala čínska strana v rokovaniach navrch, a hoci presné údaje zmluvy známe nie sú, analytici odhadujú, že sa čínskej strane podarilo vyjednať cenu okolo 350 dolárov za tisíc kubických metrov. Priemer pre západnú Európu je  380 dolárov.

"Vzhľadom k sankciám zo strany Európskej únie, ktoré by mohli Rusko poškodiť, si nemyslím, že sa Gazpromu podarilo vyjednať vysokú cenu za jeho plyn," hovorí Gordon Kwan z Nomury.

Súvisiace články

Aktuálne správy