Návrh zákona počíta s obstaraním diel do verejne prístupných budov

Pripravovaná verzia nového stavebného zákona počíta s tým, že ak ide o novú stavbu, alebo o obnovu existujúcej stavby, ktorá je určená, aby ju užívala verejnosť, stavebník je povinný časť investičných prostriedkov z verejného rozpočtu vyčleniť a použiť na obstaranie a umiestnenie umeleckého diela v takejto stavbe.
„Nie je nám celkom jasné, či povinnosť sa má vzťahovať len na budovy vo vlastníctve štátu, alebo na tie, ktoré štát užíva, alebo aj na súkromné verejne prístupné budovy. Napríklad na administratívne budovy či obchodné centrá,“ spochybnil pripravovaný návrh Robert Daniš zo spoločnosti Wilson & Partners na seminári odborného časopisu Stavebné fórum.sk.
Z predloženej verzie podľa neho nie je celkom jasné, či ide o verejnoprospešnú stavbu, ktorá je financovaná z verejných zdrojov. Podľa navrhovaného znenia jedinou podmienkou je, aby túto stavbu užívala verejnosť,“ povedal Daniš. Zadávatelia stavby takto podľa neho zatiaľ nemajú jasno, či sa aj na nich bude vzťahovať povinnosť zahrnúť do rozpočtu aj obstaranie a umiestnenie umeleckých diel, čo podľa Daniša môže realizáciu stavieb predražiť.
„Ak ide iba o budovy financované alebo spolufinancované z verejného rozpočtu, kto bude rozhodovať o výške a použití verejných prostriedkov,“ pýta sa Daniš.
Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR momentálne finišujeme s prípravou nového stavebného zákona. „K umiestňovaniu umeleckých diel sa uskutočňujú ešte diskusie, a preto by bolo predčasné vyjadrovať sa ku konkrétnym otázkam,“ povedal hovorca rezortu Martin Kóňa. „Zákon bude predložený do medzirezortného pripomienkového konania a o jeho konečnej podobe rozhodne legislatívny proces na úrovni vlády SR a Národnej rady SR,“ odkázal.

Súvisiace články

Aktuálne správy