Francúzske železnice si objednali príliš široké vlaky, musia upravovať nástupištia

, ČTK Foto: SITA

Tomu sa hovorí odborníci na správnom mieste! Francúzska štátna železničná spoločnosť SNCF si pre regionálne trate objednala 2000 vlakov, ktoré sú pre mnoho nástupíšť príliš široké. Táto chyba si vyžiada rozsiahle investície do úprav nástupíšť, napísala agentúra Reuters.

Je to ako zlý žart. O chybe najprv informoval politicko – satirický týždenník Le Canard Enchainé, neskôr informácie potvrdil aj hovorca štátneho prevádzkovateľa železničnej siete RFF."Uvedenie do prevádzky tejto novej generácie vlakov, širších, aby naplnili očakávania verejnosti, vyžaduje modernizáciu 1300 nástupíšť z celkových 8700. Objavili sme tento problém trochu neskoro. Sme si toho vedomí a prijímame za to zodpovednosť," uviedol hovorca.

Podľa hovorcu už začali stavebné práce, ktoré majú prispôsobiť nástupišťa širším vlakom. Tieto úpravy si zatiaľ vyžiadali 80 miliónov eur, stovky nástupíšť na ne pritom stále ešte čakajú. Celý problém podľa hovorcu vznikol tým, že RFF poskytla SNCF neúplné údaje o rozmeroch nástupíšť.

Podľa francúzskeho ministra dopravy Frédérica Cuvilliera je problém dôsledkom "absurdného železničného systému ", ktorý vznikol oddelením RFF od SNCF v roku 1997. "Keď oddelíte prevádzkovateľa koľají od ich užívateľa, tak to nefunguje, " vyhlásil minister.

"Videli ste už niekedy tak debilnú herkulovskú prácu ako poslať robotníkov rezať, brúsiť, pilovať kilometre betónu s výhovorkou, že byrokratický administratívny bordel spolu s neporozumením medzi dvoma firmami v štátnych rukách vyústili v taký blázinec?" neberie si servítku pred ústa týždenník Le Point.

Súvisiace články

Aktuálne správy