Dotácie turistickým organizáciám vzrastú o vyše 9 percent

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja poskytne v tomto roku oblastným a krajským organizáciám cestovného ruchu dotácie vo výške 3,71 mil. eur. Dotácie sa podľa rezortu budú prideľovať adresnejšie a najmä na projekty lákajúce do regiónov viac turistov

Oblastné a krajské organizácie cestovného ruchu dostanú v tomto roku dotácie v objeme 3,71 mil. eur, čo je oproti vlaňajšku o 315 tis. eur, resp. o 9,3 % viac. Ako v pondelok informovalo ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja, prideľovanie dotácií bude adresnejšie a pôjdu najmä na projekty lákajúce do regiónov viac turistov. Finančnú podporu dostane celkovo 34 regionálnych turistických organizácií, najviac by mala získať organizácia cestovného ruchu Región Vysoké Tatry, a to vyše 767 tis. eur.

Región Liptov dostane viac ako 718 tis. eur a Bratislavská organizácia cestovného ruchu vyše 397 tis. eur. Tieto finančné prostriedky podľa ministerstva dopravy majú zabezpečiť najmä podporu marketingu, tvorbu a podporu produktov cestovného ruchu a tiež orientačného značenia, turistických a informačných služieb.

„Prostriedky z dotácií umožnia zlepšiť kvalitu poskytovaných služieb a prispieť tak k zvyšovaniu spokojnosti návštevníkov danej turistickej destinácie,“ povedal rezortný štátny tajomník František Palko. „V prvom rade nám ide o získanie si turistu. Jeho zvedavosť treba podnietiť lákavou ponukou a efektívnym zviditeľnením tých produktov, ktoré môžu byť pre neho zaujímavé,“ dodal.

Záujem turistov o Slovensko rastie. Vlani strávili dovolenku v krajine vyše 4 mil. návštevníkov, čo bolo najviac za posledných päť rokov. Z celkového počtu tvorili domáci turisti 60 %, resp. 2 378 557 osôb. Medzi zahraničnými návštevníkmi bolo najviac z Českej republiky (492 713), nasledovali turisti z Poľska (167 751), Nemecka (153 814), Ukrajiny (79 988), Rakúska (73 862), Maďarska (68 832), Ruska (54 471), Talianska (53 969) a Veľkej Británie (50 255).

Súvisiace články

Aktuálne správy