Stavebná produkcia v eurozóne klesla v marci prvýkrát za päť mesiacov

Stavebná produkcia v eurozóne zaznamenala v marci medzimesačný pokles, prvý za posledných päť mesiacov. Ukázal to dnes zverejnený prvý odhad štatistického úradu Európskej únie Eurostat. Informoval o tom portál RTTNews.
Celková produkcia v stavebníctve klesla v marci oproti februáru o 0,6 % po 0,4-% raste v predchádzajúcom mesiaci. Februárový výsledok bol tak podstatne lepší než Eurostat pôvodne predpokladal, keďže februárový rast revidoval smerom nahor z pôvodnej hodnoty 0,1 %. Naopak, marcový výsledok predstavuje prvý pokles stavebnej produkcie v eurozóne od novembra minulého roka, keď medzimesačný pokles predstavoval 0,9 %.
Bytová výstavba klesla v marci oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,7 % a produkcia v oblasti inžinierskych stavieb zaznamenala pokles o 0,6 %.
V medziročnom porovnaní sa stavebná produkcia v eurozóne zvýšila v marci o 5,2 %, čo oproti februáru znamená spomalenie. Vo februári zaznamenala produkcia v stavebníctve v krajinách s jednotnou menou rast o 7,5 %. Pôvodný údaj Eurostatu pre február udával 6,7-% medziročný rast. Na medziročnej báze tak stavebná produkcia vzrástla v marci už štvrtý mesiac po sebe.
Čo sa týka sektorov, bytová výstavba sa zvýšila oproti marcu 2013 o 5 % a v oblasti inžinierskych stavieb medziročný rast predstavoval 6,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy