Americké spotrebiteľské ceny posilnili

Medzimesačná aprílová inflácia v USA bola vo výške 0,3 % a medziročná na úrovni 2 %.

Americké spotrebiteľské ceny v apríli posilnili najvýraznejšie za desať mesiacov. Index spotrebiteľských cien, ktorý zostavuje ministerstvo práce USA, v apríli medzimesačne vzrástol o 0,3 %, keďže potraviny zdražovali už štvrtý mesiac a zvýšili sa aj ceny benzínu. Aprílový rast indexu spotrebiteľských cien bol najväčší od júna minulého roka. Medziročne sa celková hladina spotrebiteľských cien v USA v apríli zvýšila o 2 %. Inflácia tak posilnila najvýraznejšie od júla minulého roka.
Rast celkovej hladiny spotrebiteľských cien v USA bol v apríli v súlade s očakávaniami ekonómov oslovených v prieskume agentúry Reuters. Medzimesačná takzvaná jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa ceny potravín a energií, bola v apríli vo výške 0,2 %. Medziročná aprílová jadrová inflácia bola vo výške 1,8 %. Ekonómovia predpokladali, že medzimesačná jadrová inflácia bude 0,1 % a medziročná 1,7 %.

Ceny potravín v apríli v USA stúpli o 0,4 %. Sucho na západe krajiny smerom nahor posunulo ceny mäsa, mliečnych výrobkov, ovocia a zeleniny. Zvýšili sa aj ceny hydiny, rýb a vajíčok. Ceny benzínu v USA v apríli vzrástli o 2,3 %, pričom išlo o ich prvé zvýšenie od decembra. Tento rast však vykompenzoval pokles cien elektriny o 2,6 %, ktorý bol najväčší od roku 1986.

Súvisiace články

Aktuálne správy