Nemeckí exportéri zvládnu silné euro, tvrdí šéf zväzu obchodu

Nemecká ekonomika je dosť silná, aby zvládla súčasný kurz spoločnej meny, Francúzsko a krízové ekonomiky na juhu menovej únie však môžu čakať ťažšie časy, tvrdí šéf Zväzu nemeckého obchodu Anton Börner

Nemeckí exportéri sú dostatočne silní, aby odolali negatívnym dopadom silného eura. Vyhlásil to v piatok šéf Zväzu nemeckého obchodu (BGA) Anton Börner. Štatistický úrad krajiny predtým informoval, že nemecký export v marci oslabil najvýraznejšie za takmer rok. Kurz eura voči americkému doláru v posledných mesiacoch spevňuje. Vo štvrtok zaznamenal dva a polročné maximum takmer 1,40 USD/EUR. Po vyhlásení prezidenta Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho, že sila spoločnej meny predstavuje „vážny problém“, sa vrátil na úroveň zhruba 1,38 USD/EUR.

„Nemecká ekonomika je tak silná, že túto úroveň dokáže zvládnuť,“ uviedol šéf BGA pre agentúru Reuters. Nemecko a ďalšie bohaté štáty eurozóny dokážu žiť so súčasným kurzom, Francúzsko a krízové ekonomiky na juhu menovej únie však môžu čakať ťažšie časy, dodal.

Silnejšie euro zdražuje export z krajín eurozóny, čo ohrozuje krehké hospodárske zotavenie jej slabších členov. Francúzsko vyzvalo ECB, aby intervenovala s cieľom oslabiť menu, to však vláda v Berlíne odmieta. Šéf BGA zhodnocovanie eura označil za signál dôvery v európsku ekonomiku, ktorú podporuje aj návrat investorov z rozvíjajúcich sa trhov. „Ukazuje sa, že euro je stabilná mena. Jej silu hodnotím pozitívne, ako signál dôvery,“ uzavrel Börner.

Súvisiace články

Aktuálne správy