Britská ekonomika takmer obnovila predkrízový výkon

Predkrízové maximum z prvého štvrťroku 2008 by ekonomika mohla prekonať zhruba do konca budúceho mesiaca, tvrdí Národný inštitút pre ekonomický a sociálny výskum

Britská ekonomika za tri mesiace do konca apríla posilnila o 1 %, čo bola najrýchlejšia miera rastu od júna 2010. Informoval o tom v piatok Národný inštitút pre ekonomický a sociálny výskum (NIESR). K dosiahnutiu predkrízového maxima z prvého štvrťroku 2008 tak ekonomika potrebuje už iba 0,17 % a britský hrubý domáci produkt (HDP) túto hranicu prekoná pravdepodobne zhruba do konca budúceho mesiaca.

Hospodárske zotavovanie bolo vo Veľkej Británii oveľa pomalšie ako v Spojených štátoch amerických alebo Nemecku, ktorým sa návrat na predkrízovú úroveň podaril už v roku 2010. Rýchle tempo expanzie za posledný rok však vedie väčšinu ekonómov k očakávaniu, že britská centrálna banka (BoE) v horizonte najbližších dvanástich mesiacov zvýši úrokové sadzby. To by znamenalo, že menovú politiku sprísni skôr ako Federálny rezervný systém (Fed) v USA aj Európska centrálna banka. Predtým v piatok NIESR revidoval odhad tohtoročného hospodárskeho rastu na 2,9 % zo skoršie prognózovaných 2,5 % a uviedol, že produkcia spracovateľského priemyslu v prvom kvartáli rástla najrýchlejšie od roku 2010. V roku 2012 britská ekonomika posilnila o 1,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy