Vývoj čínskeho dovozu znížil cenu ropy WTI, stále sa však drží nad 100 USD/barel

Cena americkej ropy klesla po tom, ako trhy zareagovali na najnovšie ekonomické informácie z Číny, no napriek tomu sa udržala nad úrovňou 100 USD za barel (159 litrov). Dôvodom je pokračujúce napätie na východnej Ukrajine a hroziace nové sankcie voči Rusku. Informovala o tom agentúra AP.
Čína dnes oznámila zvýšenie vývozu za apríl medziročne o 0,9 %. Vzrástol aj dovoz, no len o 0,8 %. To signalizuje, že dopyt po rope zo strany najväčšieho spotrebiteľa tejto komodity na svete nie je momentálne vysoký. Navyše, slabé tempo rastu dovozu naznačuje spomaľujúcu sa ekonomiku, čo sa tiež v budúcnosti môže odraziť na objeme dovozu ropy.
Výraznejšiemu poklesu ceny ropy zabránila situácia na Ukrajine. Proruskí aktivisti, ktorí na východe krajiny vyhlásili samozvanú Doneckú ľudovú republiku, oznámili, že napriek výzvam ruského prezidenta Vladimira Putina plánujú v nedeľu 11. mája uskutočniť referendum o nezávislosti. Putin ich pritom vyzval, aby hlasovanie odložili.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v júni klesla dnes popoludní v Európe v rámci elektronického obchodovania na burze v New Yorku o 59 centov na 100,18 USD (71,93 eura) za barel. Na záver stredajšieho obchodovania sa cena WTI zvýšila o 1,27 USD, keď americké ministerstvo energetiky oznámilo pokles zásob ropy v USA za minulý týždeň. Tie klesli o 1,8 milióna barelov.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, klesla o 48 centov na 107,65 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy