Nezamestnanosť v Grécku poklesla piaty mesiac v rade

Miera nezamestnanosti v krajine poklesla vo februári na 26,5 % z revidovaných 26,6 % v januári

Miera nezamestnanosti sa v Grécku znížila vo februári na najnižšiu úroveň za viac ako rok. Je to jedno zo znamení, že Grécka ekonomika sa zotavuje zo šesťročného prepadu. Miera nezamestnanosti v krajine poklesla vo februári piaty mesiac v rade na 26,5 % z revidovaných 26,6 % v januári. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil vo štvrtok grécky štatistický úrad. V septembri dosiahla nezamestnanosť rekordnú úroveň, a to 27,7 %. V absolútnom vyjadrení predstavuje nezamestnanosť v krajine 1,3 mil. ľudí bez práce.

Podľa ekonóma National Bank Nikosa Magginasa začína nezamestnanosť nasledovať ďalšie ekonomické ukazovatele, ako je napríklad priemyselná aktivita, ktorá vykazuje tiež známky zlepšenia. Grécka nezamestnanosť je však aj napriek poklesu stále väčšia ako dvojnásobok priemeru eurozóny, kde dosiahla vo februári nezamestnanosť 11,8 %.

Najviac sú nezamestnanosťou v Grécku zasiahnutí obyvatelia vo veku 15 až 24 rokov, pričom miera nezamestnanosti dosiahla pri tejto skupine vo februári, s výnimkou študentov a vojenských brancov, až 56,9 %. Pred krízou dosahovala úroveň 23 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy