Nemecké priemyselné objednávky v marci klesli o 2,8 %

K najväčšiemu medzimesačnému prepadu za jeden a pol roka prispeli aj obavy z krízy na Ukrajine.

Nemecké priemyselné objednávky v marci oproti predchádzajúcemu mesiacu klesli o 2,8 %. K najväčšiemu prepadu za jeden a pol roka prispeli aj obavy z krízy na Ukrajine. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnilo v stredu federálne ministerstvo hospodárstva. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters prognózovali rast objednávok o 0,3 %.

„Celkový trend priemyselných objednávok zostáva rastúci, môže však trochu oslabiť,“ uviedlo ministerstvo hospodárstva vo vyhlásení. Za celý prvý kvartál v porovnaní s posledným štvrťrokom vlaňajška boli objednávky podľa ministerstva celkovo stabilné, hoci geopolitické udalosti môžu prispieť k dočasnému utlmeniu.

Objednávky na nemecké priemyselné tovary zo zahraničia klesli o 4,6 %, na domácom trhu boli slabšie o 0,6 %. Priemyselné objednávky zo štátov eurozóny sa prepadli o 9,4 %. Najväčšia európska ekonomika si v prvých rokoch dlhovej krízy udržala silný rast, vlani v závere roka 2012 však začala spomaľovať a v za celý minulý rok sa zväčšila iba o 0,4 %. V tomto roku vláda v Berlíne počíta s posilnením výkonu ekonomiky o 1,8 %, motorom zotavenia má byť domáci dopyt.

Súvisiace články

Aktuálne správy