Šéf Euroskupiny ocenil kroky Portugalska, musí však pokračovať v reformách

Šéf Euroskupiny ocenil Portugalsko za jeho rozhodnutie opustiť záchranný program tento mesiac a najmä za jeho kroky, ktoré podstúpilo v období čerpania záchranného úveru. Informovala o tom agentúra DPA.
Len niekoľko hodín pred schôdzkou Euroskupiny (ministrov financií eurozóny) Portugalsko oznámilo, že 17. mája opustí spomínaný program. Stane sa tak po Írsku druhou krajinou eurozóny, ktorá vystúpi z trojročného záchranného programu v celkovej hodnote 78 miliárd eur, pričom podobne ako Írsko aj Portugalsko sa rozhodlo pre vystúpenie bez požiadania o prechodnú pomoc.
„Portugalsko urobilo obrovský kus práce a z programu vystupuje omnoho silnejšie,“ povedal šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. Upozornil ale, že je nevyhnutné pokračovať v reformnom úsilí. „Musia si udržať dôveru, ktorú na trhoch získali. To si vyžaduje ďalšie kroky a odhodlanie zo strany vlády,“ dodal.
Vo svojom poslednom hodnotení Portugalska minulý týždeň Trojka medzinárodných veriteľov, teda Európska komisia (EK), Európska centrálna banka (ECB) a Medzinárodný menový fond (MMF), vyzvali najmä na ďalšie reformy na pracovnom trhu. Okrem toho bude potrebné zvýšiť konkurencieschopnosť, ako aj väčšie úsilie s cieľom znížiť štátny dlh.
Čo sa týka dlhu, omnoho väčším problémom je Grécko. Jeho štátny dlh dosahuje viac než 170 % hrubého domáceho produktu (HDP), najviac v celej Európskej únii (EÚ).
Ešte v novembri 2012 Euroskupina prisľúbila Grékom, že „zváži ďalšie opatrenia a pomoc“, ak Grécko dosiahne primárny rozpočtový prebytok. To sa mu za rok 2013 podarilo.
Podpredseda EK Siim Kallas však varoval, že „nevidí príliš veľký manévrovací priestor“. Podľa Dijsselbloema sa pri tejto téme „očakávajú rôzne názory“. Zároveň dodal, že k rozhodnutiu dospejú najskôr o niekoľko mesiacov.

Súvisiace články

Aktuálne správy