Talianska ekonomika by mala tento rok vzrásť len o 0,6 %

Ekonomika Talianska by mala tento rok vzrásť o 0,6 %. Uviedol to dnes taliansky štatistický úrad Istat, ktorý tak predstavil menej priaznivý vývoj ekonomiky, než očakáva talianska vláda. Informovala o tom agentúra DPA.
Podľa úradu, ktorý zverejnil prognózu vývoja ekonomiky na najbližšie tri roky, by k výraznejšiemu oživeniu malo dôjsť v nasledujúcich dvoch rokoch. V roku 2015 očakáva Istat rast ekonomiky Talianska o 1 % a v ďalšom roku o 1,4 %.
Podobne ako odhad na tento rok aj prognóza na ďalšie dva roky je ale menej optimistická než odhad talianskej vlády. Tá predpokladá, že v tomto roku vzrastie ekonomika o 0,8 % a v nasledujúcich dvoch rokoch sa bude tempo rastu postupne zrýchľovať na 1,3 % a 1,6 %.
V súvislosti s prognózou Istat uviedol, že pomalšie tempo rastu môže Rímu sťažiť plnenie podmienok Európskej únie (EÚ) v oblasti rozpočtového deficitu a štátneho dlhu. Nech bude tempo rastu ekonomiky akékoľvek, potiahnuť by ho mal najmä domáci dopyt, ktorý by sa podľa úradu mal čiastočne zvýšiť aj vďaka nedávnemu rozhodnutiu vlády Mattea Renziho znížiť daňovú záťaž pre najmenej zarábajúcich.
Výdavky domácností by mali tento rok vzrásť o 0,2 %. Ak sa tak stane, bude to prvý rast za štyri roky. Rovnako Istat počíta aj so zvýšením kúpnej sily domácností, čo by bolo prvé zvýšenie od roku 2007. Na druhej strane nezamestnanosť sa aj naďalej udrží na vysokej úrovni. Istat predpokladá, že do roku 2016 neklesne pod 12 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy