Jeden z najväčších sporov v histórii Wall Street údajne skončil, rivali si padli do náručia

, WSJ, CNBC, Business Insider Foto:YT;SITA

Jedna z najväčších súkromných nenávistí v histórii Wall Street podľa správy Wall Street Journal skončila. Investori a dlhoroční rivali Carl Icahn a Bill Ackman sa po dekáde sporov údajne uzmierili.

Podľa správy bola vojnová sekera medzi oboma miliardármi zakopaná, keď 24. apríla zavolal Ackman Icahnovi a oznámil jeho asistentovi, že volá, aby "Carlovi odpustil". Osemdesiatročný Icahn údajne následne zavolal späť a Ackmanovi povedal, že "odpustenie je požehnanie", a preto mu odpúšťa.

Ďalší vývoj situácie naznačuje, že dvojica, ktorá sa stretla napríklad kvôli spoločnosti Herbalife, by mohla spojiť svoje investorské sily. Ani jeden však nechcel povedať, na akom projekte by mohli spolupracovať. V budúcnosti je podľa Ackmana "oveľa väčšia pravdepodobnosť , že budú s Icahnom stáť na rovnakej strane.

Miliardári spolu bojovali vyše desať rokov. Ich spor sa začal v roku 2003, kedy Ackman, ktorý vtedy viedol spoločnosť Gotham Partners vyšetrovanú Komisiou pre cenné papiere a burzy, zavolal Icahnovi  a ponúkol mu ku kúpu svojich akcií vo firme Hallwood Realty, ktoré sa vtedy obchodovali okolo 60 dolárov za kus. Ackamn veril, že majú hodnotu 140 dolárov a Icahn súhlasil s kúpou akcií za 80 dolárov za kus s tým, že Ackmanovi prisľúbil, že ak akcie do troch rokov predá, rozdelí sa s ním o zisk.

V roku 2004 sa Hallwood spojila s ďalšou firmou za 137 dolárov za akciu, ale Icahn svoj sľub o rozdelení zisku s Ackmanom nesplnil. Nasledovali súdne spory, ktoré Ackman vyhral a Icahn mu musel zaplatiť 9 miliónov dolárov.

Od tej chvíle to išlo s ich vzťahom od desiatich k piatim. Čašníci vo vyhlásenej talianskej reštaurácii Marea dokonca vedeli, že ich nikdy nemajú usadzovať blízko seba.

V roku 2012 Ackman oznámil, že shortuje akcie Herbalife v hodnote jednej miliardy dolárov, pretože sa domnieva, že ide o "pyramídovú schému". Icahn proti tomu ostro vystúpil a stavil proti Ackmanovi, ktorého konanie označil za stupídne. Mesiac potom sa investori verejne pohádali vo vysielaní CNBC. Ackman reagoval na kritiku Icahna ohľadom svojho postoja k Herbalife a urážky začali lietať oboma smermi. Video je dodnes prístupné na kanáli YouTube, CNBC ho zo svojich stránok odstránila.

"Hovorím vám, je ako plačúce dieťa na školskom ihrisku. Ja som chodil do celkom drsnej školy v Queens, viete, a tam také malé židovské chlapca mlátili. On je ako jeden z tých malých židovských chalanov, čo plačú, že je k nemu svet nespravodlivý," vyhlásil napríklad Icahn.

Hoci Ackman bol tým, kto ako prvý zdvihol telefón, Icahn v skutočnosti urobil prvý krok k náprave vzájomných vzťahov, keď sa Ackmana zastal vo chvíli, kedy mnohí kritizovali jeho zapojenie vo fúzii spoločností Valeant a Allergan, keď kúpil 9,7 % podiel vo firme Allergan, hoci už vedel, že Valeant podá akvizičnú ponuku.

"Ja si ani nemyslím, že to je nemorálne," povedal vtedy Icahn na Ackmanovu obranu. "Chcem povedať, že by som si nikdy nemyslel, že ho budem brániť. Ale myslím si, že na tom, čo urobil, nie je nič zlé," povedal Icahn.

Aj keď sa síce stále nezhodnú ohľadom spoločnosti Herbalife, ale zdá sa, že najhoršie majú za sebou.

Súvisiace články

Aktuálne správy