Kríza na Ukrajine poškodila podnikateľskú dôveru v Poľsku

Index hodnotenia terajších podnikateľských podmienok v prvom kvartáli podľa prieskumu poľskej centrálnej banky klesol na 46,6 bodu z úrovne 49,1 bodu v predošlom štvrťroku.

Podnikateľská dôvera v Poľsku v prvom štvrťroku tohto roka oslabila, keďže firmy znepokojili turbulencie na Ukrajine. Vyplýva to z prieskumu poľskej centrálnej banky, ktorého výsledky zverejnila v stredu. Banka uviedla, že index hodnotenia terajších podnikateľských podmienok v prvom kvartáli klesol na 46,6 bodu z úrovne 49,1 bodu v predošlom štvrťroku.

Vplyv vývoja na Ukrajine najviac znepokojil poľských výrobcov textilu, uviedla centrálna banka. Zhruba 23 % respondentov z tohto odvetvia uviedlo, že problémy na Ukrajine sú prekážkou rastu. Akcie poľskej odevnej firmy LPP, ktorá je najväčšou v krajine, v stredu zlacneli o takmer 4 % po správe agentúry Reuters, že plánuje zredukovať investície v Rusku. Prieskum centrálnej banky ďalej ukázal, že negatívny vplyv ukrajinskej krízy na svoje podnikanie pociťujú najmä firmy vyrábajúce lieky, potraviny, elektrické vybavenie, elektroniku a optické prístroje.

Očakávanie poľských firiem pre najbližšie dva štvrťroky sa však zlepšilo. Je to v súlade s predpokladom postupného oživovania ekonomiky v Poľsku, konštatovala centrálna banka. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, prognózujú, že poľské hospodárstvo sa v tomto roku zväčší o 3,2 % po raste o 1,6 % v roku 2013.

Súvisiace články

Aktuálne správy