Boj proti syndrómu vyhorenia: Nie každý sa môže po práci „odpojiť „

, ČTK;E15 Foto:SITA;photl

Mať vo vrecku mobilný telefón s internetom po ruke je pre niekoho nenahraditeľná výhoda, pre iného cesta k syndrómu vyhorenia. Francúzske firmy už ponúkajú IT pracovníkom možnosť sa po práci odpojiť. Teda vypnúť smartfóny.

Nvú ochranu proti syndrómu vyhorenia získali pracovníci IT oddelení niektorých firiem vo Francúzsku. Ide o právo odpojiť sa od inteligentných telefónov a ďalších zariadení, ktoré sú ich pracovnými nástrojmi a umožňujú im byť neustále pripojení, informovala agentúra AP.

Upravuje to nová dohoda so zamestnávateľmi, podľa zástupcu odborov Michela de la Force ale pakt neznamená, že zamestnanci budú musieť po šiestej hodine večer vypnúť telefóny. Dohoda poskytuje viac ako 300 000 pracovníkom v technologickom sektore dodatočné záruky, že štýl života v zmysle "neustále pripojení " nebude prekračovať svoje práva v súlade s 35hodinovým pracovným týždňom vo Francúzsku.

Niektorým zamestnancom, ktorým hrozí syndróm vyhorenia, dohoda dáva právo prestať používať svoje pracovné nástroje, ako je elektronická pošta alebo smartfón potom, čo odpracujú maximálnu povolenú dennú dobu 13 hodín, napísal denník Wall Street Journal. Pracovnú dobu ale dohoda nemení. Nevzťahuje sa zároveň na všetkých zamestnancov, ale iba na tých, ktorí majú pružnú pracovnú dobu a ktorých plat sa vypočítava podľa počtu dní, kedy sú v práci. Konkrétne ide na príklad o technických konzultantov alebo IT pracovníkov.

Dohoda, ktorá čaká na súhlas vlády, je čo do rozsahu obmedzená. Napriek tomu vyvolala rozsiahlu reakciu, napísal denník Wall Street Journal s tým, že to sčasti odráža rastúce znepokojenie nad tým, že inteligentné telefóny navždy zmazali hranice pracovného dňa.

Psychológovia sa domnievajú, že je lepšie dohovoriť sa so svojím zamestnávateľom, než čakať na nejakú reguláciu. Ani regulácia však nepomôže tým, ktorí sú pripojení on – line dobrovoľne, aby na sociálne siete mohli dávať informácie zo svojho života, ktoré často nikoho ani nezaujímajú. Títo ľudia potom mávajú nutkavú potrebu stále kontrolovať sociálne siete a nevedia sa z tejto závislosti vymaniť. Syndrómu vyhorenia či závislosti na sociálnych sieťach je možné predísť včasnou prevenciou. Človek by mal vedieť skutočne vypnúť, nájsť si čas sám na seba a vytvoriť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom. Záleží teda na každom, čo je pre to ochotný obetovať.

Syndróm vyhorenia alebo burn – out syndróm bol prvýkrát popísaný v roku 1974 ako psychická a emocionálna vyčerpanosť a strata profesionálneho záujmu. Objavuje sa najmä u tých, ktorí pracujú s ľuďmi. Nevyhýba sa však ani manažérom a podnikateľom najmä v oblasti služieb alebo obchodu. Výrazne ohrození sú aj tí, ktorí svoju prácu opustili, pretože sa starajú o dlhodobo chorého člena rodiny. Ak nemáte možnosť si po pracovnej dobe vypnúť svoje komunikačné zariadenie, tu je 5 tipov, možnosti obrany.

Neidealizujte si svoju prácu
Jedným z hlavných príčin burnout syndrómu sú nereálne očakávania. Na počiatku všetkého býva nadšenie a viera v to, že dokážete niečo, čo sa nepodarilo nikomu pred vami. Preto pracujete s plným nasadením, na najvyšší výkon a až po nejakej dobe zistíte, že nikto, ani vy, spravidla nedokáže zázraky. Zmierenie sa s realitou, vlastnými nedostatkami a obmedzenými možnosťami, patrí k základnej výbave psychicky vyrovnaného človeka.

Neignorujte svoje potreby
Zabúdanie na seba samého a pocit, že nemusíte pravidelne jesť, spať a relaxovať, nevedie k lepšiemu výkonu, ale ku kolapsu, ak sa nezastavíte včas. Ľudia trpiaci burn – out syndrómom často majú sklon obetovať priveľa. Potláčajú varovné signály svojho tela, zdravotné ťažkosti aj bolesti. Treba si uvedomovať, že toto môže viesť aj k vážnemu ochoreniu. Vaše okolie – rodina, firma alebo zariadenie, v ktorom pracujete, vás potrebuje predovšetkým zdravých.

Naučte sa delegovať prácu ďalej
Možnosť urobiť si všetko vlastnými silami samozrejme šetrí peniaze, ale platí to len do určitej miery. Vaša práca od určitej úrovne však bude efektívnejšia, keď sa naučíte odovzdať niektoré svoje činnosti druhým, dôverovať im, prípadne ich viesť, pokiaľ ide o podriadených alebo zamestnanca.

Nebuďte nenahraditeľní
Vedomie, alebo častejšie len pocit, že keď určitú prácu neurobíme my, nedokáže to nikto iný, je pre psychiku obrovská záťaž. Nenahraditeľnosť je často ilúziou, čo však ľudia niekedy zistia až keď sú už buď vyhorení, alebo ich zdravotný problém odstaví na dlhšiu dobu z pracovného procesu.

Nenechajte si ubližovať
Psychický teror v zamestnaní, manipulácie zo strany vedenia, neustála buzerácia kvôli každej maličkosti, nespravodlivé prichádzanie o odmeny, osobné ohodnotenie a nezaplatené nadčasy, ktoré nesmiete odmietnuť, aby ste neprišli o miesto. Je vám to povedomé? Jednou zo skupín najviac ohrozených syndrómom vyhorenia, sú práve ľudia, ktorí v ​​pracovnom prostredí dlhodobo zažívajú rôzne formy šikanovania, bossingu alebo vydierania. Vzhľadom na situáciu aká vládne na trhu práce, je určite pre niektorých zamestnancov veľmi ťažké sa brániť a majú často oprávnené obavy, že budú prepustení. Napriek tomu sa ale oplatí s touto situáciou bojovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy