MMF mierne skresal odhad rastu globálnej ekonomiky

Globálna ekonomika tento rok pokračuje v zotavovaní a naberá tempo vďaka oživeniu hospodárskeho rastu vyspelých krajín. No zároveň stúpa aj riziko, že spomaľovanie rozvíjajúcich sa štátov bude brzdiť výkon globálneho hospodárstva. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA s odvolaním sa na najnovšiu prognózu Medzinárodného menového fondu (MMF).
Fond vo svojej správe o vývoji svetovej ekonomiky (World Economic Outlook) mierne zhoršil svoju prognózu a najnovšie očakáva, že globálna ekonomika v tomto roku expanduje o 3,6 %, a nie o 3,7 % ako predpovedal ešte v januári. A skresal aj odhad pre rok 2015 na 3,9 % z pôvodných 4 %. Zároveň upozornil, že je potrebné zlepšiť hospodársku politiku štátov, aby sa zvýšila globálna produktivita a svet sa vyhol dlhšie trvajúcemu obdobiu slabého rastu.
Tieto čísla však maskujú veľké rozdiely medzi regiónmi. Zatiaľ čo ekonomiky USA a Európy zrýchľujú, vďaka zmierneniu tvrdých úsporných opatrení, rozvíjajúce sa štáty naopak strácajú tempo práve v dôsledku sprísnenia fiškálnej politiky.
MMF predpokladá, že ekonomika USA napriek mimoriadne chladnej zime v úvode roka expanduje tento rok o 2,8 % a v nasledujúcom roku o 3 %. Dôvodom je zmiernenie rozpočtových škrtov, oživenie trhu s bývaním a voľnejšia menová politika.
Aj ekonomická aktivita v eurozóne podľa MMF ožíva a mierne stúpa, ale pomalšie, ako fond očakával ešte v januári. Podľa najnovšieho odhadu MMF sa hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny v tomto roku zvýši o 1,2 % (namiesto o 1,3 %) a na budúci rok o 1,5 % (pôvodne 1,6 %).
Celkovo vyspelým ekonomikám MMF prognózuje v tomto roku rast HDP o 2,2 % a v roku 2015 o 2,3 %.
No tempo rastu rozvíjajúcich sa ekonomík sa podľa MMF v tomto roku spomalí viac, ako očakával v januárovej prognóze, a to na 4,9 % a nie na 5,1 %.
Fond zároveň pripomína, že najväčšími hrozbami pre globálnu ekonomiku v tomto roku sú príliš nízka miera inflácie vo vyspelých štátoch, prehlbovanie krízy medzi Ruskom a Ukrajinou, a tiež Moskvou a Západom, a v dôsledku toho stúpajúce napätie a riziká na svetových trhoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy