Porcelánový kalíšok na víno ​sa vydražil za 26,31 milióna eur

, český rozhlas Foto:SITA

Najdrahší kúsok čínskeho porcelánu sa dnes predal na aukcii v Hongkongu. Neznámy kupec zaplatil za kalíšok na víno ​​neskutočných 281 miliónov hongkonských dolárov, teda v prepočte asi 26,31 milióna eur. Odhaduje sa, že nádobka pochádza z 15. storočia a bola súčasťou porcelánového servisu na dvore cisára z dynastie Ming.

Kalíštek je široký len asi 8 centimetrov. Na bielom podklade je namaľovaný červený kohút a sliepka s kuriatkami, čo je alegorické spodobnenie cisárskej rodiny. Práve preto sa prezýva chicken cup, teda slepačí pohárik.

Údajne ide o jeden z najprepracovanejších kusov čínskeho porcelánu na svete, navyše s dokonalou kresbou. Dražiteľ z aukčnej siene Sotheby 's dnes upozornil, že nejde len o kalíštek na víno​​, ale o predmet, ktorý v sebe nesie dlhú históriu Číny.

Záujemcu o kúpu určite motivovalo aj to, že nádobiek sa zachovalo len 19. Všetky ostatné sú v súkromných zbierkach alebo mimo predaj.

V Hongkongu v posledných rokoch padajú rekordy pri aukciách umenia, vína i šperkov. Mesto sa stalo rovnako ako Londýn a New York svetovým aukčným centrom a v čase, keď rastie čínska ekonomika, sa čínski milionári snažia investovať peniaze práve do umenia.

Najobľúbenejšie artefakty sú predmety z cisárskych zbierok, nie sú totiž len dobrou investíciou. Ich obstaraním sa novodobí čínski boháči údajne porovnávajú s niekdajšími vládcami Číny.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy