Slovinský HDP v tomto roku podľa centrálnej banky vzrastie

Hrubý domáci produkt Slovinska v roku 2014 po dvoch rokoch poklesu podľa prognózy centrálnej banky posilní o 0,6 %.

V Slovinsku sa po dvoch rokoch recesie v tomto roku obnoví hospodársky rast. Uviedla to v utorok centrálna banka krajiny, ktorá predpovedá, že slovinský hrubý domáci produkt (HDP) sa zväčší o 0,6 %. Pre rok 2015 prognózuje zrýchlenie ekonomického rastu na úroveň 1,4 %. Slovinská centrálna banka tak svoju predikciu výrazne zlepšila, keďže v októbri predpovedala pokles HDP v tomto roku o 0,7 %.

Minulý týždeň však guvernér slovinskej centrálnej banky Boštjan Jazbec na bankovej konferencii povedal, že banky krajiny za rok 2014 pravdepodobne vykážu straty v dôsledku slabého ekonomického rastu. „Je možné, že slovinské banky ukončia rok 2014 v strate, pretože pre banky je veľmi ťažké dosahovať zisk, kým ekonomický rast je stále veľmi nízky,“ uviedol guvernér.

Vláda Slovinska, ktoré sa vlani tesne vyhlo nutnosti požiadať o zahraničnú núdzovú pomoc, tiež predpokladá, že v ekonomike krajiny sa v tomto roku obnoví rast. Očakáva, že hospodárstvo podporí vyšší dopyt zo zahraničia. Vláda prognózuje, že slovinský HDP v tomto roku vzrastie o 0,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy