Pomôže ukrajinská kríza vzniku nového mocenského a ekonomického superbloku?

, zerohedge.com Foto:SITA

Ak mal niekto v pláne "prihrať" Rusko s jeho komoditami do náručia Číny, vývoj na Kryme a na Ukrajine s následnými sankciami mu dokonale hrá do kariet.

Európa je závislá na plyne a rope z Ruska. Nemusí to tak byť naveky, ale zmeniť rokmi zabehnuté obchodné vzorca by trvalo dlhé roky. Čím sa starý kontinent vedený bruselskými byrokratmi utešuje? "Rusko predsa potrebuje odbytiská pre svoje suroviny, na ktorých je založená jeho ekonomika," opakujú obľúbenú mantru. Dlho to tak bolo, ale nemusí. Rusko ústami svojich najvyšších predstaviteľov hlása, že "zasahovanie Západu do diania na Kryme môže byť kontraproduktívne". Vyhrážky sú hrozivé len vtedy, ak môžu byť naplnené. V tomto prípade môže Rusko nájsť iného kupca pre svoj ​​plyn. Čínu. "Čím horšie bude mať Rusko vzťahy so Západom, tým bližšie bude chcieť byť k Číne," myslí si Vasilij Kašin, expert na Čínu z moskovského think tanku Center for Analysis of Strategies and Technologies.

Logiku to má, pre obe krajiny by bolo vytvorenie silného partnerstva významným krokom v globálnom súboji o vplyv so Spojenými štátmi. Vďaka dohodám s Rosneftom sa napríklad Čína za ostatný rok stala najväčším dovozcom ruskej ropy, keď z prvej priečky vytlačila Nemecko. Podobných zmien môže a asi aj bude pribúdať.

Na máj je naplánovaná cesta ruského prezidenta Putina do Číny. Časť trhu očakáva práve na tejto návšteve oznámenie dohôd, ktoré môžu prekopať svetovú politickú mapu.

Súvisiace články

Aktuálne správy