Nálada v českej ekonomike sa v marci zlepšila

Marcový súhrnný indikátor dôvery v hospodárstve ČR stúpol na 92,4 bodu z februárovej úrovne 91,2 bodu.

Nálada v českej ekonomike sa v marci oproti februáru zlepšila. Marcový súhrnný indikátor dôvery stúpol na 92,4 bodu z februárovej úrovne 91,2 bodu. Rastu súhrnného indexu pomohlo zlepšenie nálady v podnikateľskom sektore aj medzi spotrebiteľmi. Informoval o tom v pondelok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

V priemysle Českej republiky sa hodnotenie celkovej súčasnej ekonomickej situácie zlepšilo. Index dôvery v tomto odvetví posilnil na 95,9 bodu z februárových 95,6 bodu. V rámci stavebných firiem sa však hodnotenie súčasnej ekonomickej situácie mierne zhoršilo a index nálady klesol na 57,6 bodu z februárovej úrovne 58,1 bodu. V obchode sa hodnotenie súčasnej situácie nezmenilo. Index dôvery bol rovnako ako vo februári vo výške 93,7 bodu. Index nálady v odvetví služieb vrátane bankového sektora však posilnil na 90,8 bodu z minulomesačných 89,4 bodu.

Indikátor spotrebiteľskej dôvery sa v marci zvýšil na 96,7 bodu z hodnoty 93,1 bodu, na ktorej bol minulý mesiac. Z prieskumu medzi spotrebiteľmi vyplynulo, že sa neobávajú zhoršenia celkovej ekonomickej situácie ani svojej vlastnej finančnej situácie v najbližších dvanástich mesiacoch. Obavy z nezamestnanosti sa oproti februáru znížili. Českí spotrebitelia sa stále obávajú rastu cien, ale v porovnaní s februárom trochu menej.

Súvisiace články

Aktuálne správy