Aktivita súkromného sektora eurozóny je na vysokej úrovni

Zložený index nákupných manažérov zahŕňajúci sektory priemyslu aj služieb bol v marci podľa predbežného odhadu na úrovni 53,2 bodu, čiže iba mierne nižšie v porovnaní s februárovou hodnotou 53,3 bodu.

Aktivita súkromného sektora eurozóny naznačuje, že ekonomika menového bloku v marci pokračovala v najsilnejšom raste od prvej polovice roka 2011. Zložený index nákupných manažérov (PMI) zahŕňajúci sektory priemyslu aj služieb, ktorý zostavuje agentúra Markit, bol podľa predbežného odhadu na úrovni 53,2 bodu, čiže iba mierne nižšie v porovnaní s februárovou hodnotou 53,3 bodu. Vo februári pritom zložený PMI eurozóny bol na 32-mesačnom maxime. Agentúra Markit o to informovala v pondelok na svojej internetovej stránke.

Znakom toho, že rast aktivity by mohol v apríli opäť posilniť, bolo marcové mierne zrýchlenie posilňovania objemu nových objednávok. Tempo rastu nových objednávok sa tak dostalo najvyššie od mája 2011. Povzbudzujúce bolo tiež zväčšenie celkových objednávok, ktoré bolo najvýraznejšie od júna 2011. Posilnila aj zamestnanosť, pričom rástla už druhý mesiac.

Prieskum, na základe ktorého agentúra Markit zostavuje PMI, podľa jej hlavného ekonóma Chrisa Williamsona signalizuje, že hrubý domáci produkt eurozóny za prvý štvrťrok tohto roka vykáže rast o 0,5 %. „Pretrvávajú však obavy, pokiaľ ide o deflačné sily, hlavne v ekonomikách okrajových členov eurozóny. Ceny, ktoré si účtujú priemyselné firmy aj poskytovatelia služieb, v marci opäť oslabili,“ dodal Williamson.

Súvisiace články

Aktuálne správy