Čínska centrálna banka uvoľní reguláciu

Čínska centrálna banka sa bude sústreďovať na liberalizáciu depozitnej bankovej sadzby a uvoľní reguláciu výmenného kurzu čínskeho jüanu

Čínska centrálna banka sa počas nasledujúcich dvoch rokov sústredí na liberalizáciu depozitnej bankovej sadzby, pričom banka nechá na čínsky jüan pôsobiť viac trhových vplyvov. Uviedol to viceguvernér čínskej centrálnej banky I Kang. „Našou prioritou je v tomto a v budúcom roku urýchliť reformu úrokových sadzieb,“ povedal I Kang. Zároveň doplnil, že centrálna banka uvoľní kontrolu nad veľkým počtom produktov a bankových vkladov s tým, že nastane „významný pokrok“.

Predstaviteľ čínskej centrálnej banky zároveň zopakoval predchádzajúce stanovisko banky, že dvojsmerná fluktuácia jüanu bude normálna. „Výmenný kurz jüanu bude stále viac a viac určovať trh a úloha čínskej centrálnej banky pri určovaní výmenného kurzu bude slabnúť,“ povedal I Kang. Guvernér čínskej centrálnej banky Čou Siao-čchuan tento mesiac povedal, že depozitná sadzba sa pravdepodobne bude liberalizovať v období od jedného do dvoch rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy