Licencie vyčistia trh pôžičkových firiem od čiernych oviec

Vládou schválené licencovanie pôžičkových firiem v praxi vytvorí pevný múr proti spoločnostiam, ktoré uplatňujú, alebo majú úmysel používať nekalé praktiky voči spotrebiteľom. Uviedla to dnes Asociácia poskytovateľov spotrebiteľských úverov (APSÚ) SR, podľa ktorej je toto systémové opatrenie prvou a zásadnou prekážkou pre rozmach šedej zóny.
Stanovenie výšky základného imania, odbornej spôsobilosti manažmentu či dôveryhodný pôvod požičiavaných peňazí. Aj to by mali byť podmienky pre získanie licencie na poskytovanie spotrebiteľských úverov. „Špekulanti, ktorí na rozdiel od bánk a značkových spoločností s dlhodobým podnikateľským zámerom spravidla niektorú z tvrdých podmienok nedokážu splniť, nebudú môcť na trh ani len vstúpiť,“ zdôvodnil výkonný tajomník APSÚ Ivan Kahanec.
Získaním licencie sa spoločnosti dostanú pod dohľad kontrolných orgánov Národnej banky Slovenska (NBS). Tá už teraz kontroluje banky, poisťovne či maklérske spoločnosti. „Značkoví poskytovatelia spotrebiteľských úverov spĺňajú už dnes vysoké štandardy pri svojom fungovaní na slovenskom trhu. Nezneužívajú situáciu klienta, hľadajú riešenie prijateľné pre obe strany v prípade, keď sa klient dostane počas splácania do ťažkej životnej situácie a dávajú veľký dôraz na skúmanie bonity klientov,“ doplnil Kahanec.
Poukázal však na nízku efektívnosť využívania sankcií za porušenie práv spotrebiteľov. Sankcie by mali podľa neho siahať od odporúčania na zmenu správania cez zakázanie konkrétnej praktiky až po pozastavenie účinnosti zápisu v registri alebo vymazanie z registra veriteľov. „Odňatie licencie a zákaz podnikania sa musí konečne stať reálnou hrozbou pre neférových poskytovateľov. Týmto spôsobom sa najlepšie podarí vyčistiť trh od čiernych oviec a zároveň spotrebitelia získajú skutočne zvýšenú ochranu,“ uzavrel Kahanec.

Súvisiace články

Aktuálne správy