Posvätné olivovníky Grékov ohrozujú európske píly z Bruselu

, ČT24 Foto:SITA

Ak sa niečo považuje za národnú pýchu Grékov, potom je to ich panenský olivový olej. Teraz mu ale hrozia ale dvaja škodcovia. Riedenie a nové dane. V očiach Grékov je to skaza, ktorú na nich opäť zosiela bohatšia časť Európy.

Panenský olivový olej je tekuté zlato, ktoré nesmie chýbať na žiadnom gréckom stole. Gréci aj napriek kríze držia svetové prvenstvo v jeho spotrebe na osobu. A ani šesť rokov vládnych úspor nie je na chuti poznať. To posledné, v čom sú aténski kuchári ochotní urobiť kompromis, je kvalita olivového oleja. "V jedle som neoblomná. Máme najlepší olivový olej a budeme ho riediť? To nepripustím," rozhodne hovorí kuchárka Evgenia Papageorgiouová.

Riedenie panenského oleja lacnejšími rastlinnými tukmi navrhla Grécku Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj OECD. Chce tak stagnujúcej ekonomike otvoriť nové trhy. Argument, ktorý mnohých gréckych vývozcov, hrdých na prvotriednu akosť, nepresvedčil. "Miešané konkurencieschopné produkty môžete vyrábať inde, nie v Grécku," podotkol vývozca gréckeho oleja Aris Kefalogiannis.

Grécko je aj naďalej jedným z najväčších vývozcov olivového oleja. Na schopných obchodníkov zo Španielska alebo Talianska ale nestačí. Nie všetci na polostrove vidia nový návrh tak čierne. Menej kvalitný variant by totiž mohol uspokojiť rastúcu chuť západnej gastronómie, napríklad v Číne. "Musíme sa zmeniť a adaptovať. Musíme mať ekonomiku zameranú na výrobu a na export," tvrdí ekonóm Vagelis Agapitos.

Storočné olivovníky má v budúcnosti okrem zrejúcich plodov ťažiť aj nová daň na poľnohospodársku pôdu. Zahraniční veritelia požadujú za pôžičku Grécku reformy, škrty a lepší výber daní. Medzi prvými údajnými podvodníkov sú práve grécki pestovatelia. Okolo 99 percent z nich tvrdí, že ročne nezarobia v prepočte viac ako 9-10 tisíc eur. "Len preto, že niektorí farmári neplatia dane, nás vláda hádže všetkých do jedného vreca," hovorí nespokojný poľnohospodár Konstantinos Jakos.

Plány veriteľov tak naďalej rozdeľujú grécku spoločnosť. Zamračené pohľady smerom k Bruselu neustávajú. V inak pokojných olivových sadoch sršia emócie. "Naši predkovia sa 400 rokov obetovali, aby vytvorili tento moderný národ. Za štyri roky ho vláda zničila záchrannými balíkmi a odovzdala "partnerom" z EÚ," tvrdí farmár z Kréty Eftichis Makrimanolakis.

V antickej Olympii, kolíske dnešného najväčšieho sviatku športu, boli olivovníky považované za posvätné. Mnohí Gréci sa obávajú toho, že ich historický poklad majú teraz orezať práve píly Európskej únie.

Súvisiace články

Aktuálne správy