USA chcú Ukrajine pomôcť formou úverových záruk

V stredu to vyhlásil to americký minister zahraničných vecí John Kerry s tým, že USA budú zvažovať dodatočné spôsoby priamej pomoci

USA majú v pláne poskytnúť Ukrajine pomoc v hodnote 1 mld. USD vo forme záruk za úvery a budú zvažovať dodatočnú priamu pomoc pre postsovietsku krajinu. V stredu to vyhlásil americký minister zahraničných vecí John Kerry. Minister označil za „naliehavé posunúť sa vpred“ pri poskytovaní pomoci Ukrajine. Zároveň uviedol, že rovnako naliehavou úlohou pre dočasných ukrajinských lídrov je naštartovať reformy, obmedziť korupciu a pripraviť slobodné a spravodlivé voľby.

Pomoc od USA je súčasťou plánovaného rozsiahleho balíka medzinárodnej pomoci. Tento balík by mal podľa očakávaní obsahovať aj príspevok od európskych krajín a taktiež úvery od celosvetových finančných inštitúcií.

Zástupcovia ukrajinských demonštrantov na kyjevskom Námestí nezávislosti v stredu predstavili podobu novej vlády, ktorú by mal vo štvrtok schváliť parlament. Premiérom by sa mal stať Arsenij Jaceňuk zo strany Vlasť, ktorej líderkou je odsúdená a nedávno oslobodená expremiérka Julija Tymošenková. Jeho zástupcom s poverením pre európske záležitosti by mal byť jeho stranícky kolega Boris Tarasjuk, exminister zahraničných vecí.

(1 EUR = 1,3726 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy