Stále predsedníctvo Euroskupiny podľa Berlína nie je aktuálne

Podľa denníka Handelsblatt by šéfovia štátov a vlád EÚ mohli o vytvorení postu stáleho predsedu skupiny krajín platiacich eurom rozhodnúť už po májových voľbách do Európskeho parlamentu

Vláda v Berlíne sa v súčasnosti nezaoberá myšlienkou vytvorenia postu stáleho predsedu skupiny ministrov financií eurozóny. Vyhlásil to v pondelok hovorca ministra financií Wolfganga Schäubleho. Nemecko a Francúzsko v minulosti spoločne vyjadrili podporu ustanoveniu stáleho predsedníctva Euroskupiny, "táto otázka však vôbec nie je aktuálna", uviedol hovorca pre agentúru Reuters.

 

 

 

Denník Handelsblatt predtým informoval, že Euroskupina "pravdepodobne čoskoro dostane trvalé predsedníctvo". Personálne rozhodnutie by šéfovia vlád členských štátov EÚ mohli prijať už v júni, uviedol denník, pričom sa odvolával na diplomatické zdroje v Bruseli. Dôvodom pre tieto snahy má byť podľa denníka rastúca nespokojnosť so súčasným šéfom Euroskupiny, holandským ministrom Jeroenom Dijsselbloemom, ktorý údajne príliš uprednostňuje záujmy svojej krajiny.

O novom stálom predsedovi skupiny krajín platiacich eurom sa má rozhodnúť v rámci série personálnych nominácií po voľbách do Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutočnia 25. mája, informuje Handelsblatt.

Súvisiace články

Aktuálne správy