Zákaz súbehu dôchodku a práce pre štát by pomohol zamestnať 20.000 ľudí

Bratislava 24. januára (TASR) – Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) chce podľa slov jeho predsedu Jána Figeľa zmenou zákona o sociálnom poistení zamestnať 20.000 nezamestnaných ľudí, a to návrhom zákazu súbehu poberania starobného dôchodku a súčasnej práce v štátnej alebo verejnej správe.
„Na súčasnú schôdzu parlamentu predkladáme novelu zákona o sociálnom poistení, ktorá môže v krátkej dobe priniesť účinok vo forme 20.000 nových pracovných miest. Pri počte vyše 400.000 nezamestnaných je to významné číslo. V tomto veľkom počte nezamestnaných treba vnímať mladú generáciu, ale aj živiteľov rodín,“ uviedol dnes na tlačovej konferencii Figeľ.
„V prípade, ak by nezamestnaní mali príležitosť dostať sa na miesta uvoľnené po štátnych a verejných zamestnancoch, tak by sme ušetrili z verejných zdrojov ročne približne 38,5 milióna eur. Ak by sa pracujúci dôchodcovia v štátnej a verejnej správe rozhodli nepoberať dôchodok a pracovať ďalej, tak by Sociálna poisťovňa mala úsporu na vyplácaných dôchodkoch ročne vo výške 101 miliónov eur,“ spresnila návrh poslankyňa Národnej rady (NR) SR za KDH Monika Gibalová s tým, že z celkového počtu dôchodcov na Slovensku približne 87.000 dôchodcov poberá súčasne s dôchodkom aj plat alebo mzdu.
KDH sa podľa jej slov pri návrhu riešenia inšpirovalo v Nemecku. „Podľa zákona o štátnych úradníkoch v Nemecku, v mesiaci, keď štátny úradník dovŕši dôchodkový vek, musí opustiť štátnu službu. Takýto zákon platí vo všetkých spolkových krajinách,“ priblížila Gibalová s tým, že najviac pracujúcich dôchodcov v SR pracovalo v roku 2011 v rezorte obrany, vnútra, školstva, ale aj v rezorte práce.
„Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR zastáva všeobecný princíp, že dôchodok je náhradou za stratu príjmu v prípade, ak človeku bráni vo vykonávaní práce vek alebo zdravie. Na druhej strane je potrebné pokračovať v diskusii o ústavnoprávnych prekážkach akýchkoľvek obmedzení v tejto oblasti, ktoré by sa týkali len vybraných kategórií zamestnancov, rovnako aj prekážky v oblasti európskeho práva a súvisiacich dohovorov,“ uviedol pre TASR v reakcii na vyjadrenia KDH hovorca MPSVR SR Michal Stuška.
Navyše, konkrétna podoba návrhu je podľa Stušku v rozpore so základnou konštrukciou dôchodkového systému, ktorým je jeho jednotnosť, bez vymedzenia niektorých skupín poistencov. „Dotknutej skupine poistencov pracujúcich v štátnej a verejnej správe by fakticky znemožnil uplatnenie práva na hmotné zabezpečenie v starobe, ktoré všetkým občanom SR zaručuje článok 39, odsek 1, Ústavy SR. Čo sa týka legislatívnej podoby tohto poslaneckého návrhu, je podložený množstvom argumentačných nepresností, nekorektných výpočtov a údajov,“ dodal hovorca rezortu práce.
O nezamestnanosti a o dôvodoch jej nárastu plánuje v NR SR diskutovať aj opozičná strana SDKÚ-DS. Na rokovanie januárovej schôdze, ktorá sa začína v utorok 29. januára, plánuje prísť s návrhom na zaradenie samostatného bodu o tomto probléme. Na utorkovej (22.1.) tlačovej konferencii to uviedol predseda strany Pavol Frešo spolu s podpredsedom Ivanom Štefancom. „Debatujme v parlamente o nezamestnanosti, lebo kde inde, ako práve v parlamente,“ konštatoval Frešo. Dôvodmi rekordnej nezamestnanosti za december 2012 na Slovensku sú totiž podľa SDKÚ-DS práve opatrenia vlády. Napríklad zvyšovanie daní a odvodov či zmeny v Zákonníku práce.
Nezamestnanosť na Slovensku podľa najnovších údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) SR v decembri minulého roka medziročne vzrástla a dosiahla 14,44 %. V uplynulom mesiaci tak na úradoch práce evidovali celkovo 390.111 disponibilných uchádzačov o zamestnanie, pričom ich počet sa medziročne zvýšil takmer o 28.000.

Súvisiace články

Aktuálne správy