Maloobchodný predaj v Poľsko v máji vzrástol, nezamestnanosť klesla

Varšava 26. júna (TASR) – Tempo rastu maloobchodného predaja v Poľsku sa v máji zrýchlilo viac, ako analytici očakávali, zatiaľ čo miera nezamestnanosti v krajine klesla. Oznámil to dnes štatistický úrad vo Varšave.
Podľa najnovších údajov sa objem maloobchodného predaja v Poľsku minulý mesiac zvýšil medziročne o 7,7 %. Analytici, ktorých oslovila agentúra RTTNews pritom očakávali, že odbyt poľských maloobchodníkov stúpne o 7,5 % po aprílovom náraste o 5,5 %.
Zo štatistík tiež vyplýva, že predaj áut a autokomponentov v máji vzrástol medziročne o 7,2 %, predaj palív stúpol o 12,6 % a dopyt po potravinách, nápojoch a tabakových výrobkoch sa zvýšil o 5,8 %, zatiaľ čo predaj odevov a obuvi klesol o 2,5 %.
V medzimesačnom porovnaní sa tržby poľských maloobchodníkov v máji zvýšili o 0,9 %, čo je lepší výsledok ako ich aprílový pokles o 2,4 %.
Štatistický úrad zároveň zverejnil údaje o vývoji nezamestnanosti, ktoré ukázali, že počet ľudí bez práce v najväčšej postkomunistickej ekonomike v rámci Európskej únie v máji klesol na 12,6 % z aprílových 12,9 %. Analytici pritom očakávali, že miera nezamestnanosti bude stagnovať. Na ilustráciu, v máji 2011 bola na úrovni 12,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy