Zimnú sezónu zakončila skupina TMR s rastom výnosov o 18 %

Strediská v portfóliu TMR zaznamenali v prvom fiškálnom kvartáli medziročný nárast návštevnosti o 7,5 % a priemerná tržba na návštevníka v horských strediskách za rovnaké obdobie stúpla o 15 %.

Skupina Tatry Mountain Resorts (TMR) dosiahla v prvom kvartáli aktuálneho fiškálneho roku historicky najlepšie výsledky, pod čo sa podpísal predovšetkým medziročný nárast návštevnosti, ako aj rast priemernej tržby na návštevníka v horských strediskách. V období od vlaňajšieho novembra do konca januára tohto roku dosiahla skupina konsolidované výnosy vo výške 12,2 mil. eur, čo je o takmer 18 % viac ako v rovnakom období predošlého roku. Konsolidovaný zisk TMR pred započítaním úrokov, daní a odpisov (EBITDA) sa medziročne zvýšil o 39,5 % na 3,4 mil. eur. Marža EBITDA vzrástla o 4,4-percentuálneho bodu na 27,8 %.

„Vynikajúce výsledky prvej fázy zimnej sezóny v Tatrách poukazujú na ďalší potenciálne najúspešnejší rok našej skupiny,“ uviedol predseda predstavenstva TMR Bohuš Hlavatý. Strediská v portfóliu skupiny zaznamenali v prvom fiškálnom kvartáli medziročný nárast návštevnosti o 7,5 % a priemerná tržba na návštevníka v horských strediskách za rovnaké obdobie stúpla o 15 %. Obsadenosť hotelov dosiahla v sledovanom období priemer 45,4 %, pričom priemerná cena za izbu predstavovala 53 eur, čo je medziročne viac o 14 %. Zlepšenie je podľa TMR dôsledkom investícií uskutočnených v roku 2010/2011, vrátane rekonštrukcie 60 izieb v Grandhoteli Praha, vo Wellness hoteli Grand Jasná a vybudovania 8-sedačkovej lanovky v Tatranskej Lomnici.

Napriek pozitívnym prevádzkovým výsledkom skupiny, jej konsolidovaný čistý zisk medziročne klesol o 10 % na úroveň 2,7 mil. eur. Príčinou boli nižšie úrokové výnosy, ktoré sa znížili v porovnaní s prvým kvartálom minulého finančného roku o 58 % najmä pre využitie vlastných zdrojov na akvizície a investície. Dlhodobý majetok TMR za posledných 12 mesiacov narástol o takmer 78 mil. eur na 227 mil. eur. Vlastné imanie skupiny bolo na úrovni 275 mil. eur. Trhová kapitalizácia pri cene akcie 43,15 eur koncom januára tohto roku presiahla 289 mil. eur.

Spoločnosť Tatry Mountain Resorts, a.s. je najväčším subjektom v oblasti cestovného ruchu na Slovensku. Firma vlastní a prevádzkuje lyžiarske strediská a hotely v oblasti Nízkych a Vysokých Tatier. Patria sem strediská Jasná Nízke Tatry a hotely Grand Jasná, Tri studničky a Chalets Záhradky de Luxe. Vo Vysokých Tatrách TMR vlastní a prevádzkuje strediská Tatranská Lomnica, Starý Smokovec a hotely Grandhotel Praha Tatranská Lomnica, Grandhotel Starý Smokovec a Hotel FIS na Štrbskom plese. TMR zároveň vlastní a prenajíma hotely Srdiečko, Liptov, Ski&Fun Záhradky a Bungalovy. Posledná akvizícia skupiny je Aquapark Tatralandia.

Súvisiace články

Aktuálne správy