Kurz eura klesol pod 1,31 USD/EUR

Frankfurt nad Mohanom 15. februára (TASR) - Pokračujúca neistota týkajúca sa Grécka dnes výrazne oslabila euro.

Frankfurt nad Mohanom 15. februára (TASR) – Pokračujúca neistota týkajúca sa Grécka dnes výrazne oslabila euro.
Spoločná európska mena sa popoludní predávala po 1,3081 USD, pričom v rannom obchodovaní stála 1,3191 USD. Európska centrálna banka (ECB) dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,3092 (v utorok: 1,3169) USD/EUR. Dolár teda stál 0,7638 (0,7594) eura.
"Na trhu sa stále viac špekuluje o zastavení pomoci pre Grécko," uviedla devízová expertka banky HSBC Trinkaus Jana Meierová. Grécky minister financií Evangelos Venizelos sa sťažoval na klesajúcu podporu. "V eurozóne existujú takí, ktorí nás v nej už nechcú."
Eurozóna stále neschválila druhý záchranný balík pre Grécko v hodnote 130 miliárd eur. Atény sa bez neho dostanú 20. marca, kedy musia splatiť dlhopisy v hodnota 14,5 miliardy eur, do platobnej neschopnosti. Preto nemal opätovný prísľub Číny, že pomôže pri riešení európskej krízy, pozitívny ohlas na trhoch.
"Na údaje týkajúce sa hospodárskeho vývoja eurozóny sa v tejto situácii vôbec nebral ohľad," uviedla Meierová. Ekonomika eurozóny klesla v poslednom kvartáli vlaňajška menej, než sa očakávalo. V medzikvartálnom porovnaní poklesla o 0,3 %, pričom odborníci v priemere počítali s kontrakciou o 0,4 %. "Neistota ohľadom ďalšieho vývoja v Grécku zrejme bude aj v najbližších dňoch dominantnou témou na devízovom trhu," dodala Meierová.

Súvisiace články

Aktuálne správy