Americký telekomunikačný gigant AT&T firmu T-Mobile USA nekúpi

Washington 20. decembra (TASR) – Americká telekomunikačná spoločnosť AT&T oznámila, že zrušila plán akvizície mobilného operátora T-Mobile USA, na čom sa ešte na jar tohto roka predbežne dohodla s nemeckou spoločnosťou Deutsche Telekom. Za kúpu T-Mobile USA bola AT&T ochotná Nemcom zaplatiť 39 miliárd USD (29,91 miliardy eur). Dôvodom zrušenia plánu bol nesúhlas americkej vlády, ktorá sa obávala ohrozenia konkurenčného prostredia.
Ak by sa AT&T podarilo americkú divíziu Deutsche Telekom kúpiť, stala by sa novou americkou jednotkou na trhu mobilných operátorov. AT&T je momentálne dvojkou na trhu a T-Mobile USA štvorkou. Ešte v auguste však americké ministerstvo spravodlivosti kontrakt zablokovalo s tým, že by poškodil konkurenčné prostredie a viedol by k zvýšeniu cien. Neskôr dal nesúhlas najavo aj šéf Federálnej komisie pre telekomunikácie a AT&T sa rozhodla, že akvizičný plán zruší.
Rozhodnutie sa nepriaznivo odrazilo na cene akcií Deutsche Telekom, keďže investori začali pochybovať, či nemecká firma bude schopná za týchto okolností dosiahnuť rast. Cena akcií Deutsche Telekom dnes do 09.05 h SEČ klesla o 1,9 % na 8,72 eura/akcia a výrazne tak prekonala pokles kľúčového indexu DAX, ktorý klesol o 0,3 %.
Podľa analytikov by krach dohody mohol urýchliť plány nemeckej spoločnosti predať jej podiel v najväčšom britskom mobilnom operátorovi Everything Everywhere, ak sa jej medzičasom v USA nepodarí uzatvoriť dohodu s inou americkou spoločnosťou. Podmienky však už nebude mať také, ako v prípade AT&T.
Informovali o tom agentúra Reuters a server BBC.

Súvisiace články

Aktuálne správy