Ľ. Petrák: Samosprávy sa hlásia k zodpovednosti, žiadajú to isté od štátu

Bratislava 8. decembra (TASR) – Samosprávy sa hlásia k rozpočtovej zodpovednosti, žiadajú však štát, aby sa voči nim správal tiež zodpovedne. V rámci rozpravy k návrhu ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti to v úvode siedmeho rokovacieho dňa aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR vyhlásil poslanec Smeru-SD Ľubomír Petrák, ktorý je zároveň starostom Hurbanovej Novej Vsi.
"Boli by sme veľmi radi, ak by štát počúval názory samosprávy a pri prijímaní zásadných rozhodnutí, ale napríklad aj obyčajných nariadení vlády, postupoval tak, aby to nemalo fatálne dopady na samosprávy. Ak hovoríme o zodpovednosti, prosím o zodpovednosť na oboch stranách," apeloval.
Šéf rozpočtového výboru parlamentu Jozef Kollár (SaS) poslancom predstavil pripomienku Európskej centrálnej banky (ECB) k financovaniu novovytvorenej fiškálnej rady. Tá je kvôli nezávislosti od vlády financovaná z rozpočtu Národnej banky Slovenska (NBS). "Pripomienka ECB je, že NBS nemôže byť zaviazaná žiadnym legislatívnym aktom, komu a v akých objemoch má poskytovať finančné prostriedky," priblížil Kollár.
Navrhol preto doplnenie zákona tak, že ak o to centrálna banka požiada ministerstvo financií, výdavky potrebné na financovanie fiškálnej rady jej budú bezodkladne uhradené zo štátneho rozpočtu.
O návrhu dlhovej brzdy, na ktorej prijatie vo všetkých členských krajinách vyzýva Európska únia (EÚ), by mali poslanci hlasovať dnes o 11. hodine. Jeho schválenie by malo byť bezproblémové, keďže sa na jeho tvorbe zúčastnili všetky parlamentné strany.

Súvisiace články

Aktuálne správy