Názory čitateľov


Názory k článku:
Tri nebezpečenstvá: Ako môže jedna štátna digitálna mena ohroziť globálnu stabilitu

14. 5. 2021   anonym
ocim tu splitate mena je len papier alebo pladidlo skutocna mena je clovek,ked este je
11. 5. 2021   parker
Digitalne meny su dnes popularne iba preto, lebo ich stat nevie devalvovat. Avsak stale ich moze postavit mimo zakon ;)
11. 5. 2021   Facebook_BitcoinoviSpekulanti
S účinnosťou podobnou ako zákaz drog alebo alkoholu v minulosti, teda rozumej mizernou, a pri nefyzickosti kryptomien to platí dvojnásobne
11. 5. 2021   Moniker
Statne digitalne meny, ci uz juan, dolar a alebo euro budu jedna cista katastrofa, pretoze umoznuju absolutnu kontrolu penazi centralnymi bankami vratane sledovania prijmov/vydajov ludi, pripadne zablokovania/zrusen ia penazi v penazenkach "nepohodlnych" (napriklad takych, ktori sa nebudu chciet dat zaockovat). Nemaju nic spolocne (snad okrem technologie) s nezavislymi decentralizovanymi kryptomenami.
11. 5. 2021   Tiene Minulosti
Absolútnu kontrolu peňazí majú štáty už dnes.
Ak si si nevšimol, na každej bankovke je unikátne výrobné číslo a je ti iste jasné, že tak ako dokáže malý scanner otestovať pravosť bankovky, dokáže prečítať aj toto čísleko :)
Zatiaľ sa to však využíva len v malej miere, takže malé ryby ešte smú "slobodne" plávať.
Odkiaľ pokiaľ táto "sloboda" siaha už však zistil napríklad Kočner (bola to chyba, lebo predčasne - takže vlastne došlo k - zatiaľ nežiadúcemu - prezradeniu systému)
Každopádne, ak si myslíš, že na provízie, čo si zinkasoval, ako aj ostané kulehy, čo sa ti podarili, už nikto nikdy nepríde - a tak si budeš môcť užívať svoje fáro, vilu, loďku, či hoci aj lietadlo - si na omyle.
Už zhruba 20 rokov je každá tvoja transakcia evidovaná a spárovaná. Chýbajúce údaje sú proste doplnené z mozaiky tvojich obchodných partnerov, kolegov, príbuzných, známych, spolužiakov a ostatných susedov.
Zatiaľ však nie je žiadúce klietku uzatvárať, lebo ešte nie je úplne dokončená a sú v nej diery - tkaže ak by si naozaj chcel, ešte sa dá uniknúť.
Možno teraz začínaš chápať prečo sú už všetci - nie v Mexiku - ale v Dubaji ;)
Klietku definitívne uzatvorí IoT a 5G (preto je 5G skutočným nebezpečím - nie skrz nejaké pitomé frekvencie)
Ak si nič neukradol, nemáš sa čoho báť - lebo kladnou stránkou bude to, že kriminalita už proste nebude možná (skôr než niečo spáchaš ti "plechový policajt" naznačí, že by si s tým mal rýchlo prestať - ale však ako fungujú dopravné navigátory, už poznáš) - videl si to v SciFi filmoch - len si si neuvedomil, že sa na tom pracuje naozaj ;)
Blbé bude, že tvoji vnuci zrejme budú musieť spätne zaplatiť trestnú daň z nakradnutého :(
11. 5. 2021   Moniker
Blbe nie je, ze niekto bude platit z nakradnuteho, ale to, ked si jeden diskuter vymysla nezmysly o inom diskuterovi.
Nikde som nepisal, ze teraz sa sledovat neda, len to ide tazko a je to nakladne, takze sa to robi iba v konkretnych pripadoch. V pripade statnych digitalnych mien je moznost spehovania transakcii dana priamo technologiou, takze to budu robit automaty a udaje sa budu zhromazdovat o kazdom jednotlivcovi. A tu vyvstava znamy problem, kto bude mat pravo na tie informacie, kto bude kontrolovat, ze sa nezneuzivaju a kto bude kontrolovat kontrolorov.... V normalnej demokracii to nie je problem, aj ked ja som presvedceny, ze stat nema pravo vediet, v ktorej pekarni som dnes rano kupoval rozky. Lenze ktora demokracia je "normalna"? Taka asi neexistuje. Vzdy sa z casu na cas dostane k moci maniak s diktatorskymi sklonmi (vyhodou demokracie je prave to, ze mu raz skonci mandat) a ten sa nebude rozpakovat zneuzivat zozbierane udaje resp. manipulaciu s digitalnou menou vo svoj prospech, ci uz za ucelom zisku, alebo na potlacanie politickych protivnikov. Opat: netvrdim, ze dnes sa to nedeje, ale ze s centralnou digitalnou menou to pojde ovela lahsie a bude to ucinnejsie.
11. 5. 2021   Rastes
len pre info...
presne takto sa niekedy v 70-tych rokoch búrili určití ľudia v USA, keď sa zavádzali do ich systému prvé platobné karty. Presne vtedy takto isto vraveli, že už budú sledovaní, keď si budú vyberať peniaze z bankomatov, lebo vtedy boli iba ako prvé na tie karty bankomaty - na výber hotovosti. ( viem to, lebo jeden z protestujúcich bol vtedy aj môj strýko čo tam žil ). No a teraz sa platí takými kartami všade, a tie bankomaty sú už len minimum a v podstate to bežným a normálnym (čistým pred zákonom) ľudom asi vôbec neprekáža, skorej naopak niektorí to aj ešte preferujú pred hotovosťou... Takže toto bude časom asi to isté, že generácie ktoré sa narodia už do takej doby kde budú digitálne meny to budú brať normálne a vždy si nájdu svoje cestičky ako s tým žiť... :)
11. 5. 2021   Facebook_BitcoinoviSpekulanti
Keď máte 2 identické planéty Zem a na jednej sa platí zlatými mincami a na druhej kartami a digitálnymi peniazmi, tak tá druhá bude mať X násobne vyššie HDP a prosperitu vďaka rýchlym a lacným prevodom.
Štát vás posledných 2000 rokov kedykoľvek odstránil bez ohľadu na zlato/papier/digitá l.
Myslieť si, že vás hotovosť zachráni a zabezpečí slobodu je ommyl.
Študujte decentralizáciu a permisionless.
12. 5. 2021   Rastes
A prečo ste to písali mne ako reakciu na môj príspevok?
Však ja som práve písal presne v tom zmysle, že to je iba otázka času a
stane sa to úplne bežným a normálnym používať digitálnu menu...a hotovosť bude už len minulosť.
12. 5. 2021   Moniker
v cenach zlata sa HDP Ameriky od roku 1930 do 2020 zdvihlo z nejakych cca 140g na cca 350g. To by Amerika zvladla aj bez nafukovania bublin a okradania ludi cez inflaciu. Takto ale vdaka bublinam a inflacii zarabaju ti spravni ludia.
12. 5. 2021   pesimir
Ty si akurtát neuvedomuješ, že tú slobodu postupne strácaš(nazýva sa to digitálne otroctvo, skús ísť niekde von bez mobilu, zúfalstvo, že? ) a zrušenie hotovosti bude zrejme poslednou kvapkou ...
12. 5. 2021   Moniker
Kurna, to je ale logika.....
To, ze nieco bolo niekedy zavadzane, ludia boli proti a nakoniec sa to osvedcilo, este predsa neznamena, ze vzdy vsetko, co sa zavadza a ludia su/budu proti, tak je aj dobre.
12. 5. 2021   Rastes
Však to som ani nikde nenapísal, že je to dobré, alebo bolo dobré - tie karty...
Písal som, že je to v historií ľudstva vždy tak, že keď sa niečo nové zavádza a môžu byť aj bežní ľudia proti tomu, aj tak to časom bude a ľudia sa tomu prispôsobia a nakoniec to aj príjmu.
To či to je dobré alebo bolo dobré som nikde nepísal, chcel som iba poukázať na to ako to bolo nedávno, a že ako sa teraz história zase svojim spôsobom opakuje...a ako to vtedy dopadlo a zrejme ako to dopadne aj teraz. :))
(osobne by som bol tiež za "pravé" peniaze - teda také peniaze, ktoré sú aspoň niečím kryté)
11. 5. 2021   anonym
A Pozdravujem zberatelov Bitcoinov ale zaroven gratulujem tym co na tom zarobili chechtaky...len nezabudnite odviest statu DAN, lebo jemu neujdete
11. 5. 2021   Moniker
Dan musis platit,ked predavas so ziskom, nie ked zbieras (nakupujes).
11. 5. 2021   anonym
ano tak som to myslel, ked niekto kupil btc za 3000 usd a predal za 60 000 usd tak z rozdielu a pracuju na tom pilne u nas statny uradnici aj zdravotnu 14 percent....no par ludi pojde za danove uniky sediet lebo BMW UZ NAKUPENE a dane nezaplatene....
11. 5. 2021   Moniker
Ak to niekto urobil, jeho chyba. Ved nie je problem pred predajom sa prestahovat napr. do CR a tam zaplatit dan 15%.
11. 5. 2021   parker
Tu treba potom pristupit aj k zruseniu obcianstva, inak ta budu stale potahovat za prsty na drobnostiach. Ak si bezny clovek, niet kam ujst.
11. 5. 2021   Facebook_BitcoinoviSpekulanti
bitcoin nikdy nikto nepredá vo väčšom množstve, radšej sa odsťahuje do portugalska alebo paraguaja a má to za 0% daň. Náklady na život rovnaké ako v SR.
11. 5. 2021   Facebook_BitcoinoviSpekulanti
A NIELEN žE SLOVENSKO STRATÍ PRIJEM ZO ZISKU, ESŤE AJ PRíDE O DPH Z POTRAVÍN, SLUŽIEB A ENERGIí + SPOTREBNÉ DANE.....hahahahaha hahahah HAHAHAH hahahah
11. 5. 2021   anonym
A uz je to tu...takymto sposobom sa ukoncuje vlada US Dolara ako jedinej rezervnej meny, ktora bola niekedy viazana na zlato- a kedze aj vdaka De GOOOLOVI FR. PREZID, TO Nixon neustal tak zo dna na den to zrusili a RIEKLI Dolar je nasa mena a VAS PROBLEM. ..A odvtedy to ide z kopca ekonomicke knihy od Samuelsona a Nordhausa som zahodil lebo uz neplatia a vsetko je naopak. Dolar je hlavne kryty poctom lietadlovych lodi a ostatnymi aktyvami zbrojarskeho priemyslu. A kedze v tejto dobe su uz krajny co sa im NATO MOZU VYKADIT nastane konecne znovu BIPOLARNY SVET
11. 5. 2021   Revolucionar
Ja si myslím že sa Amerika bez boja nevzdá, veď majú NATO....
11. 5. 2021   ROBO
:))) Smiešne, a zároveň smutné.
11. 5. 2021   Revolucionar
Smiešne sú vyhlásenia našich politikov na adresu Číny a Ruska, smutné bude keď nás pošlú na východný front, NATO potrebuje nejakú živú silu do prvej línie, keďže sú tam po vetcine veľké strati, tak mládenci z východnej strednej Európy sú najlepší adepti, a stále je šanca že západ by zostal bez vetcich strát, keby sa včas s rusmi dohodol:) Amerika by potom rada Európu znova postavila na nohy, zadarmo by to nebolo, dolár by bol na pár desaťročí zase in, takto ich Čína prevalcuje ekonomicky a oni si ani neskrtnu, keďže tá vojna v Európe stále nejako nie a nie začať, pritom to na Ukrajine už vyzeralo tak nádejne...
12. 5. 2021   rusofill
ja len dúfam, že všetci tí, strčení v americkej riti pôjdu do prvej línie proti rusom !
11. 5. 2021   kakadu
Digitálny jüan na planétu ZEM
prináša stratenú slobodu pohybu a právo na vlastnenie majetku,
kolektívnym západom prenasledovaným ľuďom
aj slobodu podnikania obchodným spoločnostiam
a vyslobodenie kolektívnym západom embargovaných národov
Ruska, Krymu a Donbasu, Abcházie, Osetie, Podnesterska, Čečenska,
Sýrie, Arcachu, Arménie, aj v Bieloruska, Cuba, Venezuela, Jemen, Somálsko...,
z obkľúčenia ekonomickej, politickej EÚ a NATO vojenskej blokády,
ktorou USA hegemóni a EURotriumfalisti vytvorili
kategóriu prenasledovaných ľudí,
ktorých zbavili základných ľudských práv
zaručených článkami a dohovormi OSN,
práva na vlastnenie majetku a slobody pohybu a podnikania,
dokonca aj práva na pitnú vodu a potraviny,
pre ktorých Digitálny jüan znamená,
roztrhanie ekonomického politického a NATO vojenského ostnatého drôtu,
ktorý okolo národov, spoločnostiam a jednotlivcom ľuďom,
naťahali sankciami a vojenskými NATO agresori a EURotriumfalisti,
ktorí preto zavádzajú sankcie,
lebo EURotriumfalisti a NATO vojnoví štváči
sú zúfalí z toho, že nepostupuje ich rozpínavosť,
lebo narazili na Červené línie a konečné hranice,
ktoré im vytýčil Putin svojou rozhodnosťou a mocou ruských zbraní,
Ch-47M2 Kinžal , Avangard, Sarmat, Poseidon
11. 5. 2021   Moniker
A potom si sa zobudil s rukou v šerbli.
11. 5. 2021   Ruka Vserbli
Bohužiaľ hej, lebo človek je dobrý len dokiaľ má hlavu pod okovanou čižmou.
Akonáhle sa vyslobodí, tak tou okovanou čižmou začne kopať ostatných on :(
Takže je síce pravda, že momentálne Rusom všetci ubližujú - ale bohužiaľ je pravdou aj to, že keď mali moc oni, tak posrali, čo sa dalo a z komunizmu urobili nechutnú frašku.
Každopádne Rusi aj Amíci sú už za zenitom a svoje zdroje posúvania civilizácie vyčerpali tak, ako Sumeri, Peržania, Egypťania, Kréťania, Gréci, Rimania, Huni, Mongoli, Tatri, Portugali, Španieli, Francúzi, Turci, britskí imperialisti, nemeckí nacisti a japonské krutovlády.
Slnko vychádza nad Čínou a svet drkoce zubami v strachu, ak sa Čína rozhodne pomstiť za nehorázne príkoria, ktoré jej svet spôsobil - a ktoré sú pritom poväčšine ľudí úplne neznáme - proti ktorým však bol uhorský útlak Slovenska, nacistické koncentračné tábory, Gulag aj Guantanámo iba dovolenkovým pobytom v hoteli Kempinsky :(
Ale Číňania sú zrejme jediní, ktorí dokážu v Bratislave postaviť metro ...
11. 5. 2021   kakadu
To sú iba mokré sne nepriateľov Matičky Rusi,
lebo Rusi obnovujú ríšu stredu EURoÁzijský zväz,
ktorý o asociačné zmluvy požiadalo 50 krajin,
vrátane Turecka, Iránu, Viernamu...,
teda viac ako bolo združených národov a štátov do CCCP
11. 5. 2021   gibonik
Tak je to naplanovane, ze Cina bude daleko prva. Digitalny juan CBDC bude 100% spusteny najneskor pred olympijskymi hrami 2022 v Cine. Nahradi zastaraly SWIFT a USD postupne vo vacsine transakcii, kedze Cina je najvacsi obchodny partner vacsiny ekonomik sveta. USD devalvuje, aj ked sa nestrati uplne...podobne ako GBP po WW2. Proste len dochadza k planovanej zmene rezervnej meny vo svete, ktory neriadia nasi politici, ktori len vykonavaju to, co im je nariadene a dovolene.
11. 5. 2021   Quo Vadis Opica
S týmto rátali Amíci už za Eisenhowera a výsledkom je plán preventívneho jadrového úderu proti rusko-čínskemu bloku z roku 1962 - známy ako SIOP-62.
Tento plán je platný (pod iným menom - posledná známa verzia bola OPAN 8010-12) dodnes a podpísali ho aj Obama, aj Trump (čo len potvrdzuje známy fakt, že demokratická a republikánska strana sú len dve frakcie jedinej dvojjedinej strany, ktorá vládne USA, tak ako voľakedy vládla KSSZ v Sovietskom Zväze)
Keďže Briti síce vyrábajú vlastné nukleárne hlavice, ale rakety sú americké, bol nutný aj Brexit, aby EU byrokrati nemohli negatívne zasahovať do velenia útočných nukleárnych síl - lebo britské jadrové rakety sú umiestnené na strategických jadrových ponorkách Vanguard (konkrétne v Škótsku - takže je isté, že je vylúčené, aby Škótsko a Severné Írsko získali kedykoľvek samostanosť - lebo Severné Írsko je presne oproti "britskému Sevastopolu" a tak je z neho možná kontrola pohybu týchto ponoriek. Mimochodom škótska príšera v Loch Ness - podobne ako UFO v Nevade - je v skutočnosti to isté - je to len šikovné vojenské maskovanie a dezinformačná kampaň, ktorých skutočnou náplňou je utajenie aktivít súvisiacich s jadrovými zbraňami :)
Problém našich amerických a ruskýách priateľov však je, že nukleárne zbrane medzičasom stratili zmysel a tak už dávno patria do vojenského múzea - spolu s p§stnými klinmi, mlatmi, sekerami, lukmi, halapartňami, breniami, mušketami, kanónmi, yperitom, tankmi, lietadlovými loďami - ale aj raketami :)
Ešte sa to síce hocí, ako silnejší policjaný obušok - ale vojenské paradigmy sú už o inom. Lebo načo je spálená zem, zničené hospodárstvo a milióny mŕtvych - keď s dnešnou technológiou nie je problém zabiť kohokoľvek, kedykoľvek a kdekoľvek na Zemi ?
Veď načo hlušiť followerov (daňových nevoľníkov a spotrebiteľov), keď keď možno hravo "dať dole" ktoréhokoľvek leadera, len čo vystrčí nos z podzemného bunkra ?
A kto už chce stráviť život v podzemnom bunkri - kde ho aj tak, napokon zahluší vlastníá ochranka ?
1/1