Riskantná hra s veľkým ziskom: Prečo mladých natoľko lákajú kryptomeny

, the conversation Foto: getty images

Bitcoin začal nesmelo fungovať v roku 2009 ako alternatívna mena uprostred finančnej krízy. O desaťročie neskôr sa stal nielen investičnou možnosťou, kde chcú veľkí investori získať podiel na ziskoch, ale aj finančnou hrou pre tínedžerov.

Bitcoiny a ďalšie kryptomeny, napriek tomu, že sú skutočnou alternatívou investovania, sa dnes javia ako hazardná hra vo virtuálnom svete. Podľa štúdie uskutočnenej v eurozóne spoločnosťou fintech 2 together v roku 2019 je 56 % používateľov kryptomeny vo veku od 26 do 45 rokov a má vysokú vzdelanostnú úroveň (aj keď nie nevyhnutne vo finančných záležitostiach). Asi 25 % z nich sú mileniáli a 31 % patrí ku generácii Z. Okrem toho je 77 % používateľov mužov, čo opäť ukazuje rodový rozdiel vo finančných a investičných otázkach.

Kryptomeny by nedávali veľký zmysel, keby išlo iba o investičnú možnosť pre špekulantov. To, čo im dáva hodnotu, je skutočnosť, že sú akceptované ako platobný prostriedok.

Aj keď sú stále v primárnej fáze, rovnaká štúdia ukazuje, že 37 % platieb prostredníctvom jej platformy sa realizuje kryptomenami, zatiaľ čo zvyšných 63 % sa stále realizuje v eurách. Poukazuje tiež na to, že priemerné mesačné výdavky na kryptomeny sa pohybujú na hodnote 112,56 eura, čo zdôrazňuje, že väčšina ide do sektora reštaurácií a pohostinstiev (32,71 %) a potravinárskeho sektora (19,13 %).

Pre digitálnych nomádov je „krypto“ lepšie než zlato
Indexy finančného vzdelávania sú na celom svete nízke, Slovensko nevynímajúc. Ak sa k tomu pridá, že odborníci trvajú na tom, že pred investovaním musíte vedieť, do čoho investovať, to znamená, že je nevyhnutné školenie vo finančných záležitostiach, prečo sú mladí ľudia tak priťahovaní kryptomenami?

Mileniáli a generácia Z, ktorí sa narodili medzi osemdesiatymi rokmi dvadsiateho a prvým desaťročím dvadsiateho prvého storočia, sa označujú za vysoko digitálnych, prepojených, so silnými sociálnymi hodnotami a závislými na okamžitej spotrebe. Nové technológie ich naučili mať v rekordnom čase prístup k prakticky všetkému, čo chcú. Nie je preto prekvapením, že ich lákajú digitálne meny, ktoré sa tiež vytvorili ako alternatíva k tradičnému finančnému systému a reagovali na súčasné ekonomické problémy, čo zodpovedá ich spoločenským hodnotám.

Štúdia uskutočnená v 17 krajinách (The Tokenist, 2021) v skutočnosti naznačuje, že mileniáli majú väčšiu dôveru v kryptomeny ako v akciový trh, nehnuteľnosti alebo zlato. A to, že sa dobre orientujú v digitálnom svete im umožňuje porozumieť všetkému, čo je v tomto formáte. Kryptomeny je možné kúpiť, predať, uložiť alebo vymeniť iba v digitálnom formáte a napriek svojej nehmatateľnosti sú skutočným prínosom vo svete investícií. Navyše s nimi možno obchodovať 24 hodín denne, 7 dní v týždni, 365 dní v roku, čo sa perfektne hodí k životnému štýlu mileniálov. Hodnota digitálnych mien a ich pohybov je ľahko identifikovateľná. Investovanie do bitcoinov alebo akejkoľvek inej kryptomeny však nie je také jednoduché ako je výhradné zameranie sa na jej hodnotu.

Ako pri každej inej investícii, aj tu si musíte uvedomiť súvisiace riziká, aspekt, ktorý väčšina mladých ľudí, ktorí si kupujú krypto, neuvedomuje, vzhľadom na obmedzené finančné znalosti spoločnosti ako celku. Kryptomeny nie sú v žiadnom prípade nekryté peniaze kontrolované štátom alebo národom. Sú digitálnym výmenným prostriedkom a nepodporuje ich žiadna verejná ani súkromná inštitúcia ani žiadna fyzická osoba. Napriek ich závratnému rozšíreniu má drvivá väčšina o nich veľmi obmedzené vedomosti. Často ani nerozumie základom, tým menej, ako to celé funguje.

Ak však vezmeme do úvahy, aké ťažké je pre dnešných mladých ľudí zarobiť si peniaze, je jasné, že ich lákajú kryptomeny. Veľmi volatilná investícia, ktorá môže v krátkom čase vygenerovať veľké zisky, ale aj veľké straty, samozrejme, za predpokladu vysokého investičného rizika. Iné alternatívy s nižším rizikom (napríklad fixný výnos, akciový trh) buď negenerujú vysoké výnosy, alebo sú veľmi zložité alebo si vyžadujú od mileniálov príliš vysoký počiatočný kapitál.

Kryptomeny: ľahké obchodovanie a vysoké riziko
Investovanie do kryptomien je také ľahké ako registrácia na jednu z mnohých platforiem pre správu, vkladanie finančných prostriedkov a ich nákup. Nepochybne je to niečo oveľa jednoduchšie a časovo aj finančne menej nákladné (a často bez nutnosti predchádzajúcej dokumentácie) ako založenie účtu cenných papierov vo finančnej inštitúcii. Všetky tieto faktory vedú mladých ľudí k tomu, aby svoje úspory použili na nákup kryptomien v nádeji, že dosiahnu rýchly a ľahký zisk.

Platformy na správu kryptomien sú opisované ako spôsob, ako získať peniaze bez toho, aby ste boli odborníkom. Nesmieme však zabudnúť na riziká spojené s takými investíciami, či už z dôvodu volatility digitálnej meny, rizika platformy alebo rizika bezpečnosti blockchainu. Vzhľadom na vysokú volatilitu odborníci odporúčajú mať maximálne 5 % z celkových investícií v kryptoaktívach. Pravdepodobne však mileniáli, bez väčších finančných znalostí, stavia väčšinu svojich úspor na hru, kde môžu veľa vyhrať, ale aj všetko stratiť.

Kľúčový faktor: blockchain
Blockchain, základná technológia digitálnych mien, je kľúčovým faktorom úspechu, vďaka bezpečnosti, ktorú generuje. Zohral zaujímavú úlohu pri premene kryptomeny na niečo trendy medzi mladými ľuďmi. Mnoho mladých programátorov to skúsilo v pozícii ťažiarov v sieti blockchain, ktorá zaručuje dodržiavanie dohôd medzi agentmi zapojenými do operácií kryptomeny. Ak je teda možné zaručiť platbu, riziko sa výrazne zníži.

Blockchain umožňuje vytvorenie spoľahlivého systému na realizáciu transakcií bez potreby sprostredkovateľov, čo zjednodušuje digitálne finančné operácie a znižuje ich ekonomické náklady. Nie všetky blockchainy sú ale rovnako bezpečné a nie všetky kryptomeny používajú rovnaké blockchainové systémy.

Tradičný finančný systém sa zameriava na kryptomeny
Blockchain otvoril dvere novým alternatívnym zdrojom financovania a celému novému fintech odvetviu. Ak technologický protokol zaručuje naplnenie finančnej zmluvy oboma stranami, stáva sa rovnako bezpečnou ako zmluvy, ktoré majú sprostredkovateľa finančnej inštitúcie. Európska investičná banka bude vydávať krypto dlhopisy s využitím blockchainovej technológie kryptomeny ether. Transakcie sa tak stávajú lacnejšími a rýchlejšími, čo dodáva trhom väčšiu likviditu.

Preteky v oblasti krypta sú behom na dlhú trať. Ale kratšiu než je to obvykle, a v ktorom môžu tradičné finančné inštitúcie zaostať, pokiaľ nebudú reagovať dostatočne pružne. Švédska centrálna banka už testuje svoju digitálnu menu e-korona a Čínska ľudová banka už nejaký čas používa svoj e-jüan. Dá sa očakávať, že čoskoro aj ostatné krajiny zavedú modernú verziu svojej meny a možno o pár rokov bude musieť existovať euro a digitálne euro, ktoré sa budú zdať identické, ale budú rozdielne a s rôznymi výmennými kurzami. Technologický pokrok a globalizácia sú nezastaviteľné.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy