Charlie Munger: Bitcoiny sú nechutné a v rozpore so záujmami civilizácie

, CNBC Foto: SITA/AP

Podpredseda Berkshire Hathaway, 97-ročný Munger, patrí dlhodobo ku kritikom Bitcoinov kvôli ich extrémnej volatilite a nedostatku regulácie.

Pohŕdanie Bitcoinami zostrany podpredsedu Berkshire Hathaway sa len prehĺbilo počas tohtoročného rekordného rastu digitálnych aktív. „Nevítam menu, ktorá je užitočná pre únoscov a vydieračov a tak ďalej, ani sa mi nepáči presunúť miliardy z vašich miliárd dolárov niekomu, kto práve z ničoho nič vynašiel nový finančný produkt. Samozrejme, že nenávidím úspech Bitcoinu," uviedol ročný Munger počas výročného stretnutia akcionárov Berkshire. „Myslím si, že môžem skromne poznamenať, že celý ten prekliaty vývoj je nechutný a je v rozpore so záujmami civilizácie," uviedol Munger, uviedol legendárny investor. Warren Buffett, ktorý sa skôr vyhol počiatočnej otázke týkajúcej sa bitcoinu, po Mungerovej odpovedi dodal, že súhlasí. Veštec z Omahy uviedol, že nechce komentovať priamo digitálny token, pretože nechcel nikoho zarmútiť, kto má v Bitcoine long pozíciu.

Munger dlhodobo kritizuje Bitcoiny pre ich extrémnu volatilitu a nedostatok regulácie. Na výročnom stretnutí akcionárov pre Daily Journal vo februári Munger uviedol, že bitcoiny sú príliš volatilné, aby slúžili ako prostriedok výmeny. „Je to skutočne niečo ako umelá náhrada zlata.“ A keďže nikdy nekupujem žiadne zlato, nikdy nebudem kupovať ani žiadne Bitcoiny,“ uviedol vtedy Munger.

Najväčšia kryptomena na svete sa tento rok tešila z obratu a v apríli dosiahla 60 000 dolárov za token, pretože nákup zo strany Tesly a veľkých bánk z Wall Street, dostal kryptomenu do hlavného prúdu. Spoločnosť Tesla nedávno uzavrela stávku v hodnote 1,5 miliardy dolárov na bitcoin a teraz prijíma digitálnu menu ako spôsob platby za svoje autá. Medzitým sa Goldman Sachs a Morgan Stanley snažia ponúknuť svojim bohatým klientom určité informácie o bitcoinoch.

Bitcoin sa naposledy obchodoval nad 57 000 dolárov, čo je nárast z približne 30 000 dolárov na začiatku roku 2021, podľa Coin Metrics.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy