Koniec erdoganomiky: Turecko zvýšilo sadzby

, ZH;ČTK Foto: SITA/AP

Viac ako dva roky po tom, čo Turecko prišlo s veľkým menovým experimentom, v ktorom sa monetárna ortodoxia obrátila na hlavu a proti inflácii sa „bojovalo“ pomocou nižších sadzieb, sa novým guvernérom centrálnej banky stal Naci Agbal. A to znamená, že pod úplne novým vedením centrálna banka prikročila k s zvýšeniu stability.

Nočná úroková sadzba z úverov stúpla na 16,50 % z 11,75 %, sadzby za nočné pôžičky stúpla na 13,50 % z 8,75 %. Týždenná repo sadzba stúpla o neuveriteľných 475 bázických bodov na 15 %.
Aj napriek všeobecne známemu pohŕdaniu vyššími sadzbami, prezident Erdogan uznal, že je oveľa dôležitejšie zvládnuť kolaps líry, ktorá bola v tomto roku najhoršou menou medzi menami rozvíjajúcich sa trhov, ako sa báť ekonomiky, ktorá bude prirodzene ubíjaná vyššími sadzbami v čase, keď prakticky každá druhá centrálna banka znižuje sadzby a inak uľahčuje podporu rastu.

A tu sú argumenty centrálnej banky:
Prioritou je trvalé vytváranie prostredia s nízkou infláciou pozitívne ovplyvní makroekonomickú a finančnú stabilitu prostredníctvom poklesu rizikovej prirážky krajiny, obratu v trende dolarizácie, akumulácie devízových rezerv a neustáleho poklesu finančných nákladov. Oneskorené účinky znehodnocovania tureckej líry, zvyšovania medzinárodných cien potravín a zhoršovania inflačných očakávaní nepriaznivo ovplyvňujú výhľad inflácie. Zatiaľ čo sledované údaje za november poukazujú na zvýšenie inflácie v dôsledku nedávnej volatility výmenného kurzu, pri rozhodujúcom postoji k menovej politike sa to hodnotí ako dočasné. Preto sa výbor rozhodol vykonať transparentné a silné sprísnenie menovej politiky s cieľom vylúčiť riziká ohrozujúce výhľady inflácie, obmedziť inflačné očakávania a obnoviť dezinflačný proces. Centrálna banka dosiahne svoj hlavný cieľ udržania cenovej stability prijatím zásad transparentnosti, predvídateľnosti a zodpovednosti v režime zameranom na infláciu. Na základe týchto princípov sa financovanie centrálnej banky bude poskytovať prostredníctvom týždennej repo sadzby, ktorá bude hlavným politickým nástrojom a jediným ukazovateľom menovej politiky.

"Rozhodnutie nielen vrátilo reálne sadzby späť do kladného teritória, ale zvýšilo dôveryhodnosť menového rámca opätovným zavedením transparentnosti," uviedol analytik Simon Harvey zo spoločnosti Monex Europe. Mnohí analytici podľa agentúry Reuters odhadujú, že by v prípade potreby mohlo prísť ešte ďalšie zvýšenie úrokov.

Po dnešnom oznámení o výraznom zvýšení základnej sadzby líra pokračovala v raste. Turecká mena od začiatku roka voči doláru stratila asi 30 percent hodnoty. Miera inflácie sa dbnes v Turecku pohybuje okolo 12 percent.

Nebolo to dávno, čo guvernéra centrálnej banky neočakávane vyhodili z funkcie a spolu s ním rezignoval aj minisetr financií (a Erdoganov syn). Dobrou správou je prinajmenšom to, že Erdoganova dramatická generálna oprava na postoch najvyšších predstaviteľov finančnej politiky dostala palec hore od komunity, v ktorej zahraniční investori v priebehu týždňa do 13. novembra nakúpili turecké akcie a dlhopisy v čistej hodnote 908 miliónov dolárov. To bol aj najväčší nákup od augusta 2017. Tento márnotratný nákup znížil tohtoročné zahraničné odlevy kapitálu na 12,6 miliárd dolárov, čo je stále najhorší ročný výsledok m minimálne od roku 2005, od kedy sa tieto údaje zhromažďujú.

Súvisiace články

Aktuálne správy