Dva pohľady na Bitcoin: Podhodnotený? Dajte pokoj!

, FTAlphaville Foto: getty images;YT/NEUEHOUSE HOLLYWOOD

Nie je to tak dávno, keď sa všade hovorilo o tom, ako sa dá na kryptomenách zbohatnúť. Lenže následne prišiel prepad ich cien. Dalo by sa predpokladať, že už sa nebude dávať toľko priestoru na presadzovanie decentralizovanej budúcnosti. Napriek tomu niektoré veľmi vážené finančné médiá aj naďalej dávajú priestor úvahám o tom, ako sú kryptomeny podhodnotené.

Pre niekoho možno bola celá táto kryptovec od začiatku totálnom nezmyslom. Pre niekoho sa stala nezmyslom veľmi drahým. FTAlphaville si ale všíma neúnavného kryptobýka Thomasa Leea, ktorý na Bloombergu písal o podhodnotenom Bitcoine. Ten podľa jeho názoru trpí kvôli tomu,
– ako prudko predtým jeho cena rástla,
– škodí mu aj zhoršenie klímy v globálnej ekonomike,
– negatívny vplyv majú tiež predaje amerických vládnych obligácií americkou centrálnou bankou.

Sú ale podobné argumenty skutočne relevantné?

O nejakom masívnym zhoršení globálnej ekonomickej situácie je podľa FTAlphaville ťažké hovoriť, keď globálny produkt pravdepodobne tento rok porastie o 3,1 % podľa odhadov Svetovej banky. Aj keby, tak Bitcoin mal podľa jeho zástancov fungovať ako aktívum, ktoré dobre uchováva hodnotu, teda aktívum, ktorého si ľudia cenia práve v ťažkých ekonomických časoch.

Podivné sú aj tvrdenia o negatívnom vplyve predajov amerických vládnych obligácií zo strany Fedu. Takáto úvaha totiž posúva Bitcoin a ďalšie kryptomeny do pozície konkurenčného aktíva voči týmto obligáciám. A hlavne Fed dopredu jasne informoval, že bude obligácie predávať a v akom objeme. To všetko už pred nafúknutím kryptobubliny, takže je ťažké veriť tomu, že by táto verejná informácia z ničoho nič ťahala ceny Bitcoin smerom dole.

Najlepšie časťou sú ale podľa FTAlphaville Leeove odhady férovej ​​hodnoty Bitcoin. Tá sa podľa neho pohybuje medzi 13 800 – 14 800 dolármi. Odhad férovej ​​hodnoty u aktív, ktoré generujú tok hotovosti, je väčšinou zložitý, uvádza FTAlphaville s tým, že Bitcoin ani žiadnu vnútornú hodnotu nemá. Jediné, o čom v jeho prípade má zmysel objektívne hovoriť, sú náklady na jeho ťažbu.

Lee sa domnieva, že ak by počet bitcoinových peňaženiek dosiahol iba 7 % zo 4,5 miliardy vlastníkov kariet VISA, férová hodnota tejto kryptomeny by sa pohybovala okolo 150 000 dolárov. FTAlphaville však poukazuje na to, že VISA je schopná spracovať 150 miliónov transakcií denne, zatiaľ čo "Bitcoinu by pomohlo, keby spracoval viac ako 260 000 transakcií. Alebo keby sa stal široko rozšíreným platobným nástrojom namiesto toho, aby bol prostriedkom na prevod hotovosti po celom svete u zavrhnutiahodných entít, akou je napríklad ISIS".

 

Súvisiace články

Aktuálne správy