Zakladateľ Ripple po prepade kryptomien prišiel o 44 miliárd dolárov

, CNBC Foto: YT/The SV Startups 100

Spoluzakladateľ spoločnosti Ripple Chris Larsen má podľa odhadov Forbes majetok v hodnote 15,8 miliárd dolárov. Zaujímavé na tom je, že 4. januára jeho čisté imanie odhadovali na 59,9 miliárd dolárov. V tom čase totiž kryptomena ripple dosiahla rekordnú výšku 3,84 dolára.

Ripple stratilo oproti historickému maximu 74 percent . Počas stredy sa obchodoval v blízkosti 1 dolára. Larsen vlastní 61,3 miliárd zo 100 miliárd XRP mincí. V súčasnosti jeho digitály majetok podľa Forbes je ekvivalentom „len“ 15,8 miliardy dolárov a už nepatrí do prvej päťky najbohatších ľudí v USA a nie je bohatší ako zakladatelia spoločnosti Google. Aktuálne by mal byť na 32. mieste odkiaľ vytlačil Ruperta Murdocha, ktorý má podľa Forbes čisté imanie v hodnote 15,4 miliardy dolárov.

Hlavné digitálne meny zaznamenali za ostatné dva dni mohutný prepad, ktorý vyvolali správy o zvýšenej regulácii kryptomien v Južnej Kórei a Číne. Minulý týždeň sa ceny XRP zrejme znižovali aj po tom, čo spoločnosť CoinMarketCap uviedla, že už nebude akceptovať ceny z určitých kórejských búrz v dôsledku výrazných cenových rozdielov s ostatnými trhmi.

V stredu prvýkrát od konca novembra klesol bitcoin na CoinDesk pod 10 000 dolárov. Ethereum stratilo takmer 18 percent, padlo na necelých 865 dolárov, po tom, ako padol pod úroveň 1000 iba deň predtým.

Prepad bitcoinu tiež znamená, že dvojčatá Cameron a Tyler Winklevossovci  už nemajú v digitálnej mene ekvivalent viac ako jednej miliardy dolárov. Pri cene bitcoinu na úrovni 9 870 dolárov majú bratia v kryptomene ekvivalent približne 904 miliónov dolárov. Výpočty sú založené na predpoklade, že bratia mali v apríli 2013 11 miliónov dolárov v bitcoinoch pri cene 120 dolárov za kus a odvtedy kryptomenu nepredávali ani nenakupovali.

Minulý rok bol rokom masívnych prírastkov pre kryptomeny. Bitcoin vzrástol o približne 1500 percent, zatiaľ čo XRP zaznamenal o rast o viac ako 35 500 percent.

Súvisiace články

Aktuálne správy